La Comunitat Valenciana, amb el semàfor del risc prop del taronja

Pels indicadors epidemiològics, el nostre territori se situa en el risc alt, però els indicadors assistencials són de risc mitjà.

En roig, els indicadors epidemiològics de la Comunitat Valenciana i en taronja, els assistencials

La Comunitat Valenciana està cada vegada més prop del nivell 3 d’alerta, el taronja, que arreplega el document de resposta primerenca davant de la Covid-19 i que van aprovar les comunitats autònomes i el Ministeri el passat dijous. Tot i que a hores d’ara el nostre territori se situa en la fase 2, hi ha determinats indicadors que l’acosten a la fase següent.

Pel que fa als indicadors epidemiològics, sempre atenent a les dades que dona el Ministeri de Sanitat, la Comunitat Valenciana ja compleix tres riscos dels contemplats en el nivell alt: la incidència acumulada en les últimes dues setmanes és de 171 –es considera risc alt si és superior a 150–; la dels últims set dies està en 77 –en superar el 75 es considera risc alt– i el percentatge de proves PCR que donen positiu se situa en el 15% –si supera el 10% ja es considera el risc alt.

Per tant, d’acord amb aquests indicadors, el nostre territori se situaria en el nivell 3 d’alerta sanitària. Ara bé, el protocol també atén als indicadors assistencials, que en el cas de la Comunitat Valenciana són més favorables.

Un d’aquests criteris assistencials és el de l’ocupació de llits hospitalaris. A hores d’ara, un 9,42% de les places estan ocupades per pacients amb Covid-19, una xifra que se situa per damunt del 5, però sense arribar al límit de risc alt, que és el 10%. Una situació semblant és la que es viu a les UCI, que compten amb un 14% d’ocupació de pacients amb Covid-19, però fins que no s’assoleix el 15% no es considera risc alt.

A un pas de sobrepassar el risc mitjà

D’acord amb aquests dos indicadors assistencials, la Comunitat Valenciana se situa en un risc mitjà, però cal no abaixar la guàrdia perquè aquests dos paràmetres estan a un pas de travessar la barrera de la fase més preocupant. De fet, les dades d’aquest dilluns constaten un increment de rècord en els dos indicadors hospitalaris. Si un dels dos augmenta un poc, passaria a roig i automàticament tota la Comunitat Valenciana estaria en situació de risc alt, nivell 3, per coronavirus.

Entre les mesures associades a aquest nivell estarien les recomanacions com el tancament dels serveis no essencials a les 23:00 hores, el tancament dels espais interiors dels bars, la limitació dels assistents als soterrars a 10 persones i el teletreball.

També et pot interessar

stats