La Comunitat Valenciana, segona més beneficiada amb el canvi de repartiment del fons no reembossable

Amb la modificació adoptada pel govern d'Espanya, el criteri poblacional tindrà més pes, tal com demanava la Generalitat.

Ximo Puig durant la conferència telemàtica amb els presidents autònomics i el president del govern
Ximo Puig durant la conferència telemàtica amb els presidents autònomics i el president del govern / GVA

Una de les mesures del govern espanyol per a portar a terme la desescalada econòmica i fer front a les despeses ocasionades per la crisi sanitària del coronavirus a les comunitats autònomes és el fons no reembossable. Durant la reunió telemàtica amb els presidents autonòmics, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat un canvi en el criteri per a repartir els 16.000 euros d'aquestes transferències directes que s'hauran de retornar.

Un canvi que el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat de forma positiva, perquè, com ha dit, "és just" i afavoreix els criteris poblacionals, una de les demandes de la Generalitat. Segons ha explicat, ara el percentatge dels diners que es reparteixen d'acord amb criteris poblacionals passa del 34% al 50%, i això fa que la valenciana siga la segona comunitat més beneficiada pel nou model de repartiment.

Sobretot, el cap del Consell ha celebrat la incorporació d'un bloc de recursos destinat a l'educació, ja que, aquesta també era una de les demandes de la Generalitat en la taula sectorial amb el Ministeri d'Educació.

Pel que fa als fons destinats a cobrir la pèrdua d'ingressos propis, la Generalitat proposa atendre a la recaptació efectiva en tributs cedits i penalitzar les actuacions de caràcter regional que provoquen dúmping fiscal entre autonomies, i l'esforç fiscal realitzat per la ciutadania de cada comunitat, en concret la recaptació que fa cada autonomia.

Puig ha destacat que en aquesta partida s'ha incorporat un tram de 800 milions destinat al transport públic, que respon a la demanda feta al Ministeri d'Hisenda per a compensar el descens d'ingressos i clients en els serveis de metro, rodalia, transport interurbà i transport urbà.

Finalment, el president de la Generalitat no ha concretat la quantitat que rebrà la Comunitat Valenciana per "prudència" i no generar expectatives, encara que ha estimat que es preveu un increment entre un 7% i un 10% del que s'esperava inicialment.

També et pot interessar

stats