La Comunitat Valenciana rep aquest dilluns 17.550 dosis de la vacuna de Pfizer, un 42% menys que la setmana anterior

La prioritat de la Generalitat és administrar la segona dosi de la vacuna als valencians i valencianes que ja han rebut la primera.

Un sanitari prepara una dosi de la vacuna de Pfizer
Un sanitari prepara una dosi de la vacuna de Pfizer / JuanJo Martín (Efe)

Aquest dilluns arriben a la Comunitat Valenciana 17.550 vacunes de Pfizer i BioNTech. Una remesa inferior a l'habitual fins ara a causa de la decisió de la farmacèutica de reduir el nombre de vacunes entregades a la Unió Europea per a augmentar la seua capacitat de producció. En concret, arribarà el 58% de les dosis. Tanmateix, segons les previsions del Ministeri de Sanitat, el 25 de gener ja es rebran les 30.255 dosis habituals i en les pròximes setmanes es reposaran les 12.750 que no arribaran aquest dilluns. A Espanya també es redueix la quantitat al 56% i arribaran 62.230 dosis menys.

La setmana de vacunació contra la Covid-19 comença després que aquest diumenge, 21 dies després de l'inici de la campanya, s'inocularen les segones dosis als primers valencians i valencianes vacunats, que d'aquesta manera completen la immunització contra la malaltia.

La primera persona a rebre aquesta segona dosi a la Comunitat Valenciana ha sigut Carmen Gómez, de la residència Verge del Miracle de Rafelbunyol, on fa exactament tres setmanes, Batiste Martí es convertia en el primer valencià que rebia el preparat immunitzador. Després de rebre la segona dosi, les persones que es vacunen adquiriran la immunitat contra la Covid-19 en el termini de deu dies, segons explica la farmacèutica Pfizer.

La prioritat del Consell és administrar la segona dosi de la vacuna a tots aquells valencians i valencianes que ja han rebut la primera.

Més dosis a les comunitats que més vacunen

El repartiment de les dosis a les comunitats autònomes s'ha fet segons un nou model que prioritza aquelles comunitats que van més avançades en el procés de vacunació. Una decisió que garanteix que tots els governs autonòmics puguen administrar, com a mínim, la segona dosi a les persones vacunades durant la primera setmana, segons ha explicat el Ministeri de Sanitat.

D'aquesta manera, el govern espanyol ha atés la petició del president de la Generalitat, que havia demanat al govern espanyol la implementació d'un repartiment flexibilitzat de les vacunes en funció del ritme de vacunació i de l'estoc que hi haja en cada comunitat en cada moment.

La Comunitat Valenciana ja ha administrat 86.927 vacunes, el 92,1% de les que han arribat al nostre territori (11.653 a la província de Castelló, 32.472 a la d'Alacant i 42.802 a la València). Segons l'informe del Ministeri de Sanitat, la Comunitat Valenciana és la segona autonomia en percentatge de vacunació, per darrere de Melilla, i per davant de Galícia, Astúries i Cantàbria, que ja han inoculat més del 80% de les vacunes rebudes.

Els pròxims grups a vacunar-se

Aquesta setmana també es decidirà quins seran els pròxims grups de població a vacunar-se contra la Covid-19, després de les persones majors i treballadores a les residències i el personal sanitari.

Segons ha explicat el ministre Illa, la decisió es farà seguint criteris com el risc de mortalitat, la possibilitat que aquestes persones puguen contagiar o l'impacte socioeconòmic de l'activitat que desenvolupen.

Tres partits polítics, el Partit Popular, Compromís i Ciutadans, han reclamat que el professorat siga considerat grup prioritari en la segona fase de vacunació.

Pla de xoc amb ajudes econòmiques als sectors més afectats

Aquest dilluns també està previst que la Generalitat presente un pla de xoc amb ajudes econòmiques destinades als sectors més perjudicats per les restriccions contra la Covid-19, després que aquesta setmana s'haja arribat a un acord amb les diputacions, els ajuntaments, l'empresariat i els sindicats.

Segons Puig, aquest pla serà l'instrument econòmic “més potent fins ara” per a mantindre l'ocupació i l'activitat de les empreses més afectades mentre que avança la vacunació i es recupera la normalitat.

També et pot interessar