La Comunitat Valenciana registra la incidència per coronavirus més baixa de l'Estat i una de les menors pressions hospitalàries

La pandèmia dona els primers signes d'estabilització després de dues setmanes a l'alça.

La Comunitat Valenciana registra la incidència per coronavirus més baixa de l'Estat i una de les menors pressions hospitalàries
La Comunitat Valenciana registra la incidència per coronavirus més baixa de l'Estat i una de les menors pressions hospitalàries

La Comunitat Valenciana estrena setmana amb l'expectativa de comprovar si l’alentiment dels contagis dels últims dies pot marcar un canvi de tendència a la baixa, després que la corba ascendent posterior a la desescalada s'accelerara amb l'estiu i els rècords de positius que s'han registrat en la primera quinzena de setembre, amb la màxima de 960 positius del passat divendres dia 11.

En realitat, el ritme de nous contagis ha disminuït en els últims catorze dies, com revela la incidència acumulada en relació amb la població. Des de llavors ha baixat de 118,37 casos per cada cent mil habitants als 44,11 de l'última setmana. La més baixa d'Espanya, segons l'última actualització de dades del Ministeri de Sanitat, i de la qual s'ha fet ressò el president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dilluns en el debat sobre política general a les Corts.

La xifra de contagis dona senyals d'estabilitzar-se a la Comunitat Valenciana, després dels 905 positius del passat dimarts, la segona xifra més alta de la pandèmia, que triplicava els registres de la setmana anterior. Aquest divendres i dissabte els contagis baixaren a 540 i 582 nous positius respectivament. Dissabte es comunicaren 15 brots, la meitat que el dia anterior, d'acord amb les dades de la Conselleria de Sanitat.

Els hospitals de la Comunitat Valenciana estan entre els menys saturats d'Espanya per la Covid-19, amb el 5% dels llits dedicats a l'atenció de pacients amb coronavirus. Només Astúries (2%), Galícia (3%) i Extremadura (4%) milloren aquest registre, que es troba per sota de la mitjana espanyola (8,7%) i a gran distància del 22% d'ocupació de Madrid, la màxima de l'Estat. Amb tot, l'últim balanç de la Conselleria de Sanitat comunicava l'hospitalització de 484 persones, 68 d'elles en unitats de cures intensives, una de les xifres més altes des de la fi de l'estat d'alarma, la qual es troba en registres semblants als que es produïen a les acaballes del confinament.

La pressió assistencial recau en l'atenció primària, que dona mostres de congestió, com ha reconegut la conselleria de Sanitat Universal, Ana Barceló. El cap del Consell ha anunciat a les Corts un pla de xoc en els próxims dies per a normalitzar la situació.

En l'altra cara de la moneda també hi ha l'augment significatiu de les víctimes mortals. En l'últim balanç setmanal del ministeri -de divendres a divendres- es van comunicar 21 defuncions. Sanitat Universal amplia la xifra a 28 persones, 11 de les quals estaven internes en residències de majors. La taxa de letalitat a Espanya se situa ara mateix en el 4,8% de les persones contagiades.

Des del començament de la crisi sanitària el coronavirus ha causat 34.995 contagis a la Comunitat Valenciana i ha matat 1.584 persones.

També et pot interessar

stats