La Comunitat Valenciana encara la recta final de la desescalada i passarà dilluns a la fase 3

La Generalitat assumeix el control i regularà en un decret les activitats permeses, entre d'altres la mobilitat interprovincial.

Dues persones caminen pel passeig marítim de València
Dues persones caminen pel passeig marítim de València / À Punt NTC.

La Comunitat Valenciana entra en la recta final de la desescalada i passarà íntegrament a la fase 3 el proper dilluns, 15 de juny. Així ho ha anunciat el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha comparegut en roda de premsa aquest divendres juntament amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per a informar si s'autoritzen els canvis de fase que han sol·licitat les comunitats autònomes. "Les tres províncies estan en condicions de passar i tota la comunitat autònoma conformarà una unitat territorial per a la mobilitat", ha afirmat Simón.

El govern espanyol ha acceptat la petició de la Generalitat, que va avançar dilluns que havia sol·licitat passar a l'última fase de la desescalada. La Generalitat ha preferit esperar una setmana més en la fase 2 abans de demanar el pas a la 3 per a garantir-se el vistiplau del Ministeri de Sanitat, a diferència de les províncies de Granada i Màlaga, que només han estat set dies en la segona fase.

En assabentar-se de l'autorització per part del Ministeri, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha agraït “el comportament exemplar de tots els valencians i les valencianes”, que han ajudat al fet que “la situació epidemiològica a tota la Comunitat Valenciana millore cada dia”. També ha valorat el treball del personal sanitari i el departament de Salut Pública perquè han dut a terme, ha dit, “una extraordinària labor de rastreig i contenció del virus”.

Barceló destacava aquest dijous que el territori valencià arriba a la nova etapa amb tots els deures fets i que compleix els requisits establits pel Ministeri de Sanitat per a canviar a la fase 3 dilluns. Tots els indicadors, va insistir, han seguit una “tendència favorable” en les últimes setmanes, i la taxa d'incidència del virus ha passat en mes i mig del 54,52% al 3,92%; el nombre d'altes ja suposen el 77,9% del total de casos; i s'han reduït en un 83% els ingressats en hospitals, i en un 90% els ingressats a l'UCI. De fet, el 89% dels municipis valencians no han diagnosticat cap cas de Covid-19 en les últimes dues setmanes. I si es posa el focus en els últims set dies, només quatre localitats, les tres capitals de província i Utiel, sumen cinc o més contagis.

La Generalitat assumeix el control de la desescalada

L'entrada en la fase 3 implica que, a partir de dilluns, la Generalitat assumeix el control de la desescalada. Entre les mesures que entraran en vigor s’inclou la consideració de tota la Comunitat Valenciana com una única unitat territorial i s'autoritzaran, per tant, els desplaçaments entre les tres províncies. La mobiltat entre comunitats autònomes que no siguen limítrofs, com ara les Balears, "no és possible si no s'està en la 'nova normalitat'", ha insisitit el ministre de Sanitat. El Consell parlarà amb els territoris limítrofs per a acordar la possibilitat de poder transitar-hi sempre que estiguen en la mateixa fase. La consellera Barceló ha insistit a demanar “prudència” i “responsabilitat” a la ciutadania per a culminar la desescalada amb seguretat i arribar a la nova normalitat.

Moments abans de conéixer la decisió, la vicepresidenta primera del Consell, Mónica Oltra, insistia que la Comunitat Valenciana està “preparada” per a passar de fase i situa la traçabilitat del virus com el “gran repte” del final de la desescalada. Segons ha assegurat, la Conselleria de Sanitat treballa en protocols per a mantindre “en tot moment” la traçablitat dels casos: “És important saber d'on provenen i amb qui s'han relacionat per a establir les quarantenes i les proves que facen falta”, ha dit. La vicepresidenta del Consell ha insistit també en la importància que la ciutadania complisca les mesures higièniques i de distanciament social que s'han decretat des de totes les administracions: “És la millor protecció que tenim contra el virus en aquest moment”, ha assenyalat.

Un decret regularà les activitats permeses

El govern valencià ja té preparada la normativa que regirà en la fase 3 per part de cada conselleria i el detall de totes les activitats que es podran realitzar. Es preveu que el done a conéixer aquest mateix divendres o al llarg del cap de setmana, com a tard. Totes aquestes mesures es reflectiran en un decret que signarà el president Ximo Puig com a autoritat delegada del president del govern espanyol.

Una comarca valenciana es troba ja des del dilluns passat en aquesta nova etapa. Es tracta del Racó d’Ademús, que va passar a la fase 3 del pla de desescalada, com les dues províncies que la circumden.

També et pot interessar

stats