La Comunitat Valenciana proposarà passar a la fase 2 i flexibilitzar horaris i mobilitat

Així i tot, Sanitat recorda que s'ha d'estar un mínim de 14 dies en una fase abans de passar a la següent.

La Comunitat Valenciana proposarà passar a la fase 2 i flexibilitzar horaris i mobilitat
La Comunitat Valenciana proposarà passar a la fase 2 i flexibilitzar horaris i mobilitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha començat la compareixença posterior a la conferència entre el govern espanyol i els autonòmics recordant que, a partir de demà, València serà la principal ciutat d'Espanya en entrar en la fase 1, i la conurbació d'Alacant-Elx, una de les principals. Per això Puig ha volgut recalcar que més llibertat de moviments i possibilitat de reunió obliga a més prudència i protecció.

El cap del Consell també ha fet referència a les xifres de l'estudi de mobilitat a la Comunitat Valenciana, segons el qual el 92% de la població no s'ha mogut de la seua àrea de confinament. Per aquesta i altres raons, la setmana vinent, la Generalitat proposarà al govern que la Comunitat Valenciana al complet passe a la fase 2 de la desescalada "si es donen les circumstàncies".

A més, el president ha posat l’accent en els avanços fets cap a la codecisió entre l’executiu estatal i les autonomies, i ha emfatitzat que, en contrast amb la primera sol·licitud d’avanç al complet a la fase 1 que l'executiu de Sánchez va denegar, aquesta vegada "ja no es tracta de demanar, sinó de participar en la decisió".

Així i tot, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha recordat hui en ser preguntat després de la roda de premsa posterior a la reunió de presidents, que s'ha d'estar un mínim de 14 dies en una fase abans de poder passar a la següent. Segons Illa, eixe és "el criteri de prudència per a veure com afecten les mesures noves a l'evolució de l'epidèmia". És tracta d'un criteri general que s'intentarà respectar sempre "tret que hi haja circumstàncies molt excepcionals", ha afegit el ministre.

Superar el marc local en algunes activitats

Altres flexibilitzacions que presentarà el govern valencià segons el president són la limitació municipal de les activitats esportives en la naturalesa, les franges horàries, la mobilitat per tot el territori per a anar a segones residències i l'ús de les platges. “A mitjà termini, volem plantejar l’espai únic comú valencià. Aquesta és la nostra ambició”, ha assegurat el cap del Consell.

El cap del Consell ha explicat també que al llarg d’aquesta setmana els municipis de menys de 10.000 habitants “avançaran cap a condicions més lleus”, segons ha comunicat Pedro Sánchez en la desena conferència amb els presidents autonòmics.

Deu reptes per a la desescalada

Durant la conferència de presidents autonòmics amb el president del govern espanyol, Puig ha plantejat un decàleg de necessitats, entre les quals ha destacat la d'abordar des d'una perspectiva local les mesures de seguretat relacionades amb la vida social, i la importància de comunicar bé a la joventut les normes de cada fase.

A més, ha remarcat que cal una solució europea per al turisme i que les platges no representen un perill, tal com avala l'informe del Cesic. També ha afegit que la indústria de la mobilitat i les comunicacions necessita una ajuda potent.

També et pot interessar

stats