La Comunitat Valenciana haurà d'abaixar els preus dels graus universitaris abans del curs 2022-23

El preu màxim de cada crèdit de la primera matrícula estaria entre 15,14 i 17,33 euros.

El campus de la Universitat Jaume I de Castelló en una imatge d'arxiu
El campus de la Universitat Jaume I de Castelló en una imatge d'arxiu / À Punt

Les comunitats autònomes tindran de termini fins al curs 2022-23 per a reduir els preus públics de la primera matrícula de grau fins al preu establit per un model proposat pel Ministeri d'Universitats, amb la finalitat de rebaixar la despesa de l'alumnat i evitar la disparitat territorial.

La proposta, presentada aquest dimecres pel ministre Manuel Castells a les comunitats i aprovada en la Conferència General de Política Universitària, assenyala que en huit comunitats, entre les quals figura la Comunitat Valenciana, s'hauria d'aplicar "un ajust relativament moderat" respecte del curs 2019-2020, mentre que per a Catalunya i Madrid l'ajust hauria de ser "més fort".

En canvi no haurien d’abaixar els seus preus Andalusia, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Galícia i Múrcia.

Universitats ha reconegut que és necessari "incrementar substancialment" el finançament de les universitats públiques, però ha subratllat que no ha de fer-se “a costa dels escassos recursos” de les famílies i els estudiants, precisament en aquest moment de crisi econòmica

La proposta aprovada és per a la reducció dels preus públics de la primera matricula de grau i també per a un preu màxim no superior al de l'últim curs en les altres matrícules i màsters.

El govern valencià vota a favor de la mesura

La Comunitat Valenciana ha votat a favor d'aquesta reducció de taxes, però ha recordat la seua situació d'infrafinançament, per la qual cosa ha reclamat a l'administració central "un esforç" en aquesta i altres mesures.

La consellera d'Universitats de la Generalitat, Carolina Pascual, ha exposat que per al territori valencià aquesta rebaixa és "un esforç considerable, que s'uneix al que ja està fent", que es xifra en 10,2 milions d'euros més. De fet, la Generalitat ja va aplicar una reducció de les taxes del 15% i posteriorment les va congelar.

La titular de política universitària del Consell ha subratllat que en el seu departament s'és "conscient” de la situació actual i que ningú no ha d'abandonar els estudis superiors o s’ha de quedar sense poder accedir-hi per qüestions econòmiques. Perquè sap que "ha de fer un esforç".

El crèdit de la primera matrícula dels graus, entre 15,14 i 17,33 euros, el 2011-2012

El Ministeri d'Universitats ha explicat el mètode utilitzat així: el preu mitjà dels estudis oficials de grau a Espanya en el curs 2011-12 era de 16,05 euros/crèdit, una xifra que es pren com a valor de referència. A aquest preu se li assigna un índex 100 i es calcula el percentatge de cada comunitat respecte de 16,05. Per exemple, Madrid tenia en el curs 2011-2, 21,60 euros/crèdit, la qual cosa significa un índex 134,58.

Les comunitats amb l’índex inferior a 115 i superior a 85, entre les quals hi ha la Comunitat Valenciana, tindran com a preu màxim per al curs 2020-21 el preu que tenien el 2011-12. En el cas del territori valencià, si es recupera el preu d’aleshores, cada crèdit de la primera matrícula dels graus estaria entre 15,14 i 17,33 euros, segons han especificat fonts del ministeri.

També et pot interessar

stats