La Comunitat Valenciana estrena nova fase en la desescalada

Els centres educatius i comercials reobrin les portes, mentre que les platges, mig buides, presenten imatges atípiques per a un primer de juny.

Un home enganxa un cartell amb el lema "Per favor, mantinguen la distància de seguretat" a l'entrada d'un bar a la Comunitat Valenciana
Un home enganxa un cartell amb el lema "Per favor, mantinguen la distància de seguretat" a l'entrada d'un bar a la Comunitat Valenciana / Kai Försterling (Efe).

L'entrada en el mes de juny aquest dilluns coincideix amb l'estrena de tot el territori valencià en la fase 2 de la desescalada. Trenta-tres comarques s'uneixen així al Racó d'Ademús, que ja estava excepcionalment en aquesta fase des de dimecres passat. La Comunitat Valenciana és la segona autonomia més poblada que entra per complet en la fase 2, només per darrere d'Andalusia, i ho fa amb unes xifres esperançadores pel que fa a la incidència del coronavirus, ja que no s'ha notificat cap víctima mortal en les últimes 24 hores, si bé Sanitat ha d’actualitzar les dades d'aquest dilluns.

Des d'ara es relaxen algunes de les mesures més restrictives del confinament decretat per a fer front a la pandèmia de coronavirus i acaben les franges horàries establides per a passejar, jugar i fer esport. Tot i això, es mantenen els horaris reservats per a les persones majors de 70 anys i les persones vulnerables: de deu a dotze del matí, i de set a huit de la vesprada.

La mobilitat a les ciutats augmenta progressivament cada setmana. El nombre de persones que han viatjat aquest dilluns (fins a les 12:00 hores del migdia) amb Metrovalència i el Tram d'Alacant ha experimentat increments superiors al 20%.

Torna l'alumnat de l'últim curs als col·legis i instituts

La segona fase de la desescalada també permet que els centres educatius no universitaris reprenguen parcialment l'activitat presencial després més de dos mesos d'aturada, amb límit d'aforament a un terç de la capacitat. Pot tornar a les aules l'alumnat dels últims cursos de l'etapa educativa, és a dir, sisé de primària, quart d’ESO i segon de batxillerat, però només per a mantindre tutories presencials, amb cita prèvia, que poden sol·licitar tant les famílies com el professorat.

Imatge atípica en juny amb platges buides

El bany està permés des d’aquest dilluns en les platges valencianes, encara que no totes han reobert. Les que han optat per fer-ho, ha sigut amb serveis mínims que aniran ampliant-se progressivament a mesura que avance la desescalada i amb fortes mesures de seguretat. Però aquest primer de juny deixa una imatge atípica, amb les platges pràcticament buides. S’espera que aquesta tònica es mantinga, almenys, fins que s’autoritzen els moviments entre províncies.

A Peníscola s’ha hagut de fer un doble esforç: als treballs per a arreglar les desfetes provocades per l’últim temporal s’afegeixen ara les tasques per a habilitar l’espai al nou protocol de seguretat. I, per a assegurar el funcionament correcte i que es complisquen les mesures de distanciament social, els socorristes han eixit dels punts de vigilància i s’encarreguen d’aclarir els dubtes de la ciutadania. Mentrestant, València ha reobert els 19 km de costa. L’accés a l’arenal es fa per passarel·les dobles d’entrada o eixida, on és obligatori l’ús de calcer. I per tot arreu es veuen cartells que recorden les normes que s’han de complir dins de les platges. Alacant també torna al bany, ja sense l’existència de franges horàries. La policia s’encarrega de recordar, entre altres, que és obligatori l’ús de mascareta fins a arribar al punt d’assentar-se a l’arena.

Platja de Peníscola, aquest dilluns / Ajuntament de Peníscola

L'hoteleria, al 60%

La Federació Empresarial d'Hostaleria de València (FEHV) estima que el 60% dels establiments ha obert a partir d'aquest dilluns, un percentatge que anirà augmentant a mesura que avancen els dies fins a arribar al 80% durant el cap de setmana. En bars i restaurants, la fase 2 suposa que poden obrir els recintes interiors i que es permet consumir dins del local, sempre que no se supere el 40% de l'aforament. Aquest límit pot ballar en una forqueta que oscil·la entre el 30% i el 50%. Les terrasses a l'aire lliure, per la seua banda, poden tindre el 50% de les taules plenes i una ocupació màxima de deu persones per taula o agrupació de taules.

Més de 3.600 botigues en centres comercials

La majoria dels centres comercials han reobert les portes amb protocols estrictes per a garantir la seguretat de la plantilla i la clientela, com ara la creació de corredors d'anada i tornada per a evitar aglomeracions, o la instal·lació de dispensadors de gel desinfectant en tots els accessos. L'aforament permés en la fase 2 és del 30% a la galeria comercial i del 40% dins de les botigues.

La reobertura de les grans superfícies comercials valencianes ha començat amb “l'afluència habitual” per a un dilluns de juny, segons el portaveu de l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució, Joaquín Cerveró. L'Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials (AECC) xifra en 3.607 les botigues ubicades en centres comercials que han alçat la persiana aquest dilluns, un fet que situa la Comunitat Valenciana com a segona autonomia, per darrere d'Andalusia, amb més tendes obertes d'aquestes característiques.

Protocol per a residències

Una de les mesures més esperades que porta la fase 2 és la possibilitat de visitar familiars interns en residències de majors, un dels col·lectius més castigats per la pandèmia. La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha elaborat un protocol pel qual estableix que les visites han de ser d'un màxim de dues persones, que només podran entrar de forma conjunta si són convivents i hauran d'acordar amb el centre una cita prèvia. Un retrobament amb persones estimades que estarà marcat, en tot cas, per fortes mesures de seguretat i distanciament social.

D'altra banda, moltes localitats han obert aquest dilluns els cementeris: és el cas d'Alacant i del Campello, on tornen a rebre visites en horari de matins i amb un protocol de seguretat.

També et pot interessar

stats