La Comunitat Valenciana demana passar íntegrament a la fase 1 però sense reunions de 10 persones a la Ribera

La Generalitat sol·licita al govern espanyol ajornar els esdeveniments culturals en tot el territori i que el criteri de mobilitat siga provincial.

Imatge de portada: Barceló, aquest dimecres

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha avançat aquest dimecres que la Generalitat ha enviat una carta al govern espanyol en què demana que els catorze departaments sanitaris que encara estan en fase 0 avancen a la 1 el dilluns dia 18 de maig.

La sol·licitud de la Generalitat, però, té dues particularitats. Barceló ha explicat que el Consell ha demanat al Ministeri de Sanitat que la mesura que permet celebrar en la fase 1 actes i espectacles culturals a l’aire lliure de menys de 200 persones s’ajorne i no s’aplique en cap departament del territori. D’altra banda, no es permetran les reunions de contacte social entre deu persones al Departament de Salut de la Ribera (que engloba les dues comarques), per la seua “singularitat i situació actual”.

Barceló ha justificat excepcions en la “prudència” i ha assegurat que el contacte social entrarà en vigor més tard a la Ribera. Segons ha argumentat, la Generalitat considera que aquestes dues mesures de relaxament “no deuen implantar-se perquè suposen un risc excessiu”.

La Generalitat fa una tercera petició al govern espanyol: tot i que la desescalada s’està gestionant per departaments de salut, demana que la mobilitat es permeta per províncies, una vegada que tots els departaments estiguen en fase 1.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha donat llum verda a la proposta després de reunir-se amb Barceló per a conéixer l’últim informe de la situació del coronavirus a la Comunitat Valenciana i aprovar el document elaborat per la Conselleria, que ara es remetrà al Ministeri de Sanitat. Aquest dimecres acabava el termini perquè les autonomies que estan en fase 0 sol·liciten avançar a la 1.

El mateix pla de la setmana passada

La consellera ha incidit en tot moment que el que envien al Ministeri ara no és cap informe que avale la petició de canvi de fase perquè eixe document “ja el tenen”, és el “mateix que vam presentar la setmana passada”. “Seguim reiterant que la Comunitat Valenciana estava en disposició de passar a la fase 1 i el que demanem ara és el mateix que demanava en el seu moment”, ha aclarit.

Rastreig dels contactes dels contagis

Barceló ha explicat que la faena de rastrejar els contactes dels contagis tindrà tres pilars: els metges de primària on “s'incorporaran més metges i infermers”, Salut Pública i les mútues o comités de prevenció de riscos de les empreses.

Barceló es reuneix amb els alcaldes de la Ribera

La consellera Ana Barceló s'ha reunit aquest dimecres amb les alcaldesses i alcaldes del departament de salut de la Ribera.

“Els últims dies s'hi ha detectat un augment de casos que conviden a la prudència i obliguen a l'estudi de la traçabilitat. D'aquesta manera, protegim la salut de les persones, al mateix temps que no ens detenim i podem continuar avançant en la recuperació de la normalitat”, ha explicat la consellera.

Barceló ha afegit que “és aconsellable esperar una mica fins que concloga l'estudi i el seguiment d’aquests casos”.

Els alcaldes i les alcaldesses han coincidit a “destacar la importància de preservar la salut de la ciutadania”, ha assenyalat Ana Barceló, que ha agraït també el gran esforç realitzat per tots els professionals del departament de salut de la Ribera.

També et pot interessar

stats