La Comunitat Valenciana comença una fase 3 avançada

Per primera vegada en tres mesos es pot circular per tot el territori sense restricció i obrin discoteques i parcs infantils.

Les discoteques han sigut les primeres a estrenar la fase 3
Les discoteques han sigut les primeres a estrenar la fase 3 / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana entra aquest dilluns en la recta final de la desescalada i inicia la fase 3, després que el Ministeri de Sanitat n'autoritzara l'avanç el passat divendres. És l'última parada en la transició cap a la nova normalitat que s'obri després de la pandèmia de coronavirus, una etapa en què la Generalitat passa a ser l'autoritat que assumeix el control de la desescalada i que serà menys restrictiva que en altres autonomies.

El president Ximo Puig, de fet, ja va anunciar el dissabte passat que en el territori valencià gaudirem d'una fase 3 avançada, més oberta que la normativa marc del Ministeri de Sanitat. S'amplien així els aforaments màxims permesos al 75% en establiments i locals tancats i fins al 100% en terrasses, i augmenten també les dimensions permeses per als grups de reunió. Això sí, es manté l'obligatorietat de mascareta sempre que no es puga mantindre la distància de seguretat, que es fixa en el metre i mig.

La principal mesura d'aquesta fase és l'augment de la mobilitat. La Comunitat Valenciana passa a contemplar-se com una única unitat territorial de manera que, per primera vegada en tres mesos, es podrà circular per les tres províncies sense cap restricció. També s'elimina l'única franja horària que quedava, destinada als passejos de les persones majors entre les 10 i les 12 del migdia, i les 7 i les 8 de la vesprada.

Tot i que la Generalitat permet reobrir els parcs infantils des d'aquest dilluns, molts pobles els mantindran tancats perquè encara tenen molts dubtes sobre els protocols de neteja o com controlar l'aforament. Xixona, Oriola, Xirivella, Rafelbunyol, Moncofa o Almussafes, entre molts altres, esperaran un poc més abans de llevar els precintes, mentre que a València, Alacant, Catarroja, Paiporta o Albal obriran els parcs amb una desinfecció prèvia.

Les discoteques, les primeres a estrenar fase

Les discoteques han aprofitat l’entrada en vigor de la nova fase aquesta mitjanit per a ser les primeres a estrenar-la i algunes ja han obert, com ara Spook (Pinedo). Això sí, ho han hagut de fer al 33% de l’ocupació, sense accés a les pistes de ball i amb l’obligatorietat que els clients porten mascareta. No obstant això, l’obertura no ha estat generalitzada, ja que alguns empresaris del sector creuen que amb aquestes limitacions actuals no els compensa econòmicament.

D'altra banda, tornen també les escoletes amb restriccions, l'aforament permés a l'interior de bars, cafeteries i restaurants puja al 75% i es podrà consumir a la barra sempre que es mantinga un metre i mig de separació. I en instal·lacions esportives tancades, la norma serà un usuari per cada quatre metres quadrats.

Amb tot, aquest diumenge Puig ha demanat "actuar amb la màxima prudència", igual que ha fet durant tot el procés de desescalada, ja que encara que l'evolució de la pandèmia siga favorable continuen registrant-se casos de contagi en el territori. En les últimes 24 hores s'han detectat 11 contagis per PCR (set més que el dia anterior) que eleven a 11.404 el total. Tanmateix, no s'ha produït cap defunció, per primera vegada en tota la setmana. Així, el nombre de persones mortes ascendeix fins ara a 1.458, 223 a la província de Castelló, 507 a la d'Alacant i 728 a la de València.

Puig demana un protocol europeu sanitari davant l'obertura de fronteres

Durant la conferència de presidents autonòmics d'aquest diumenge (la catorzena des que va començar la crisi), el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha plantejat al govern d'Espanya la institucionalització d'aquests encontres i que tinguen lloc de manera periòdica. En aquesta direcció, ha explicat que la pandèmia ha posat en relleu que amb les competències distribuïdes s'han de buscar "mecanismes de cooperació i cogovernança" i que aquestes conferències no poden dependre de la decisió del president de govern o ministre de torn.

A més, Puig ha demanat un protocol europeu sanitari amb normes comunes, després que el president del govern, Pedro Sánchez avançara al 21 de juny l'obertura de les fronteres. Davant aquest nou escenari, el cap del Consell ha explicat que la Generalitat no té la capacitat legal de tancar fronteres, i que, per tant, la detecció precoç serà fonamental i ha anunciat que es reforçarà l'assistència sanitària en les zones de major afluència de turistes.

També et pot interessar

stats