Compromís no votarà a favor de la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma

Indignació en el partit valencià amb la ministra Montero per dir que “inventa problemes que no existeixen” amb l’infrafinançament.

Imatge de portada: El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, aquest dimecres al Congrés

Compromís també es planteja abandonar el grup de socis del govern espanyol en la votació per a prorrogar l’estat d’alarma per cinquena vegada. En declaracions a À Punt NTC, el diputat en el Congrés Joan Baldoví ha confirmat que la formació canviarà el sentit del vot en el debat previst per a la setmana que ve, però no ha concretat si el que s'estudia és passar del sí a l’abstenció o votar directament en contra. Ho decidiran aquesta vesprada en una reunió.

La decisió arriba després d’un dur enfrontament que ha protagonitzat Baldoví mateix amb la portaveu del govern estatal i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, durant la sessió de control, quan li ha preguntat si es repartiran de manera equitativa els fons a les autonomies per a lluitar contra el coronavirus. Ella ha demanat que en parlar del repartiment de fons a les autonomies no s’“inventen problemes que no existeixen”, paraules que han generat molt de malestar en el partit. Diversos integrants, de fet, han expressat incredulitat en les xarxes socials. Baldoví, per la seua banda ha qualificat d’“absolutament indignant” i “impresentable” la resposta que li ha donat la ministra i ha tornat a denunciar que Espanya té un sistema de finançament autonòmic “injust, caducat, desigual i perjudicial” per a algunes comunitats, entre elles, la valenciana.

És per això que ha demanat a l’executiu de Sánchez que pose en marxa “un fons d’anivellament a la mitjana” perquè aquells territoris que tenen un finançament inferior a la mitjana els l’igualen, però sense llevar-li un euro a ningú. Ha dit que així totes les autonomies tindran els recursos suficients per a fer front a la pandèmia de la Covid-19 i ha denunciat que la Comunitat Valenciana té 1.000 milions d’euros menys per a lluitar-hi.

La ministra d’Hisenda li ha recordat que el govern espanyol ha posat a disposició de les comunitats 16.000 euros addicionals per a compensar les despeses de la pandèmia, que es repartiran en funció de la despesa sanitària, i Baldoví ha respost que la distribució d’aquests fons hauria de fer-se tenint en compte criteris poblacionals “reals”. Montero li ha reprotxat que la formació canvie de criteri en funció de la circumstància conjuntural que tinga la Comunitat Valenciana i ha insistit que la ciutadania necessita unitat, no confusió. “No emboliquem ni creem problemes que no existeixen”.

Aquesta acusació d’inventar-se problemes ha assentat molt malament en la formació taronja. Baldoví ha defés que la realitat de l’infrafinançament està reconeguda i compartida per “tota la societat i l’espectre polític valencià” i ha acusat Montero de no haver estat a l’altura en la intervenció parlamentària. “La ministra coneix perfectament el problema d’infrafinaçament valencià”, ha insistit.

“Demanem una cosa absolutament justa: volem tindre els mateixos recursos que les altres comunitats per a lluitar contra la pandèmia”, ha resumit. I ha avisat el govern espanyol que si no són capaços d’entendre una reivindicació que es justifica per una realitat que “coneixen perfectament”, i reparteixen els diners del fons de reconstrucció atenent criteris que perjudiquen el poble valencià, Compromís no votarà a favor de la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma.

“Perdone? Problemes que no existeixen?”, ha replicat a Montero l’alcalde de València, Joan Ribó. En el seu compte de Twitter ha recordat que a la Comunitat Valenciana hi ha cinc milions de valencians i valencianes “IN-FRA-FI-NAN-ÇA-TS”, la qual cosa va en detriment dels serveis públics que s’ofereixen.

També et pot interessar

stats