La comissió de reconstrucció social i econòmica, lluny de reeditar els Pactes de la Moncloa

A només un dia perquè els grups registren les propostes de conclusions, impera la decepció per no haver arribat a acords.

Minut de silenci de la comissió de reconstrucció social i econòmica aquest dimarts en memòria de les víctimes de la Covid-19
Minut de silenci de la comissió de reconstrucció social i econòmica aquest dimarts en memòria de les víctimes de la Covid-19 / Fernando Alvarado (Efe)

En l'últim dia de compareixences de la comissió de reconstrucció social i econòmica, els acords entre els grups parlamentaris queden molt lluny d'arribar a l'objectiu que pretenia reeditar els Pactes de la Moncloa. Els grups parlamentaris han de registrar aquest dimecres les seues propostes de conclusions per a la comissió creada després de la crisi sanitària del coronavirus, que des del passat 7 de maig ha acollit 112 compareixences.

I la decepció per no aconseguir grans acords es traslladarà a la votació del decret llei de nova normalitat que el Congrés debatrà i votarà aquest dijous. Compromís aclarirà aquesta vesprada el sentit del seu vot però critica que l'executiu no haja contactat amb ells. El Partit Popular no ha revelat encara què votarà i vincula el seu suport a les mesures econòmiques que adopte el govern, com l'extensió dels ERTO.

Vox abandona la comissió

El portaveu de Vox en el Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha anunciat que la formació d'ultradreta ha decidit abandonar la comissió. Així, donarà a conéixer les seues mesures fora d'aquest fòrum i “no negociarà res” amb el govern de coalició. Al juí seu, el PSOE i Unides Podem “no tenen la més mínima intenció” de fer d'aquesta comissió un acord de reconstrucció, “més prompte un intent d'exculpació”, i creu que el seu partit ha de marcar “una distància infinita”.

Des del PNB, el portaveu al Congrés, Aitor Esteban, ha alertat de les “presses” dels treballs de la comissió perquè considera que, en comptes “d'arreglar” les coses, es poden “desbaratar”. Els nacionalistes bascos no presentaran propostes i esperaran a conéixer l'esborrany per a presentar esmenes.

Per la seua banda, el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha mostrat els seus dubtes sobre la utilitat de la comissió de reconstrucció, que considera “un calaix de l'oblit”, i ha acusat el govern de coalició d'haver desaprofitat mesos “d'incalculable valor” per a transformar l'estructura econòmica del país i protegir els més necessitats.

Compromís lamenta que el PSOE rebutge investigar Castor

D'altra banda, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha lamentat que el PSOE haja rebutjat la creació al Congrés d'una comissió d'investigació sobre el magatzem de gas Castor, davant de les costes de Vinaròs, quan en la legislatura passada s'hi va mostrar a favor.

També et pot interessar

stats