La comissió per a la reconstrucció aprova les conclusions amb el vot en contra del PP, Cs i Vox

El document es debatrà en el ple de les Corts, inclou 382 propostes i ha assumit 164 esmenes de l'oposició.

Reunió de la comissió de reconstrucció de la Comunitat Valenciana a les Corts
Reunió de la comissió de reconstrucció de la Comunitat Valenciana a les Corts / GVA Corts

La comissió de les Corts per a la reconstrucció social, econòmica i sanitària després de la pandèmia de coronavirus ha aprovat aquest dilluns, amb els vots a favor dels grups del Botànic i en contra del PP, Ciutadans i Vox, el seu document de conclusions, que inclou 382 propostes i ha assumit 164 esmenes de l'oposició. El PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem han apel·lat al fet que fins dimarts que ve, en què les conclusions es debatran en el ple de les Corts per a l’aprovació final, es puga arribar a un consens amb els altres grups.

La creació de la comissió es va aprovar per unanimitat el passat 8 de maig. L'objectiu era rebre propostes, fer debats i elaborar dictàmens sobre les mesures que cal adoptar per a la reconstrucció econòmica, social i sanitària derivada de la crisi de la Covid-19. Les conclusions, elaborades després d'escoltar 40 compareixents i 22 en altres comissions i després de rebre un centenar de documents, advoquen per reforçar els serveis públics, reactivar l'economia, reclamar un finançament autonòmic just per a tindre recursos amb els quals fer front a aquestes mesures, lluitar contra el frau fiscal o reformar el model productiu.

El síndic socialista, Manolo Mata, ha assegurat que aquest pla de reconstrucció, que ha sigut “àmpliament modificat” respecte al text inicial proposat, és un “cant a l'esperança en la creença d'un món millor”, i per això insistiran a recaptar el suport d'altres forces polítiques en favor de la societat valenciana.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha retret que hi haja grups que proposen gastar més sense dir d'on traure aquests recursos, i ha destacat del dictamen qüestiones com facilitar l'accés a les mascaretes a persones amb menys recursos, crear un clúster sanitari per a no dependre de tercers països en el material o donar suport a un teletreball respectuós amb els drets laborals. I la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, ha assegurat que aquesta és una de les comissions de reconstrucció “més ambicioses” d'Espanya i que el dictamen és “inclusiu”, “ampli” i “complet”, amb aportacions de la majoria dels grups “que hi han volgut treballar”.

Des del PP, el diputat Rubén Ibáñez ha resumit aquest dictamen en “zero euros de pressupost, de compromís i de decisions efectives”, en el qual no hi ha “ni mitja autocrítica”, sinó un “continuisme” de les polítiques actuals de la Generalitat, quan la societat ha canviat per una pandèmia.

El diputat de Ciutadans, Fernando Llopis, ha agraït que els hagen admés un centenar d'esmenes, però ha indicat que per a donar suport al dictamen s'haurien d'admetre les que demanen no menysprear la col·laboració publicoprivada o no apujar impostos, i que el Consell informe cada tres mesos del compliment.

I Vox, finalment, considera que la comissió ha sigut una manera de “intentar desviar l'atenció de la mala gestió” del Botànic.

També et pot interessar

stats