La Comissió Europea manté els dubtes sobre la vacuna d'AstraZeneca

La comissaria de Sanitat critica l'opacitat de la farmacèutica i l'exigeix un pla clar per a complir amb el contracte.

Stella Kyriakides, la comissària europea de Sanitat
Stella Kyriakides, la comissària europea de Sanitat / Reuters

Tercera reunió en una setmana, mateixos dubtes. La nova trobada entre els representants de la Comissió Europea (CE) i el conseller delegat d'AstraZeneca, Pascal Soriot, no ha convençut les autoritats europees.

“Lamentem la falta de claredat sobre el calendari de les vacunes i demanem un pla clar d’AstraZeneca per a un lliurament ràpid de la quantitat de vacunes que reservem per al primer trimestre”, va escriure després de tres hores de reunió la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides.

La relació entre la farmacèutica i Brussel·les continua tensa des que divendres passat AstraZeneca va anunciar que havia de distribuir menys vacunes a la UE que les que va acordar amb l'executiu comunitari, que assegura haver invertit 336 milions en el fàrmac, part dels quals no s'han pagat encara. La CE estima que la reducció serà d'un 25% en el primer trimestre.

La reunió, de tres hores de duració no ha començat amb el millor peu. En la vespra les parts havien intercanviat acusacions i justificacions en els mitjans de comunicació.

El conseller delegat de la farmacèutica anglosueca havia justificat el retard pels problemes de producció de la planta de Bèlgica, i va respondre a les acusacions d'haver venut més dosis al Regne Unit que a la UE amb la justificació que Londres havia signat el contracte tres mesos abans.

La comissària de Sanitat li responia, en una roda de premsa prèvia a la trobada, recordant que el contracte no especifica prioritats pel fet de signar-se abans i que “el principi que qui primer arriba, primer s’ho queda pot servir per a la carnisseria de barri, però no en un contracte”. Segons va explicar, el contracte conté unes clàusules de “risc de producció” per les quals la companyia havia de tindre preparat un contingent de vacunes per a distribuir-les des del moment que rep l'aval de l'Agència Europea del Medicament, fet que s'estima es produirà els pròxims dies. Per això va instar AstraZeneca a complir el contracte per raons morals i legals. “Estem en una pandèmia. Perdem gent tots els dies. Això no són números, són persones”, va dir Stella Kyriakides.

La comissària també va explicar que l'acord no conté cap jerarquia entre les quatre plantes de producció que AstraZeneca té a Europa –dues al Regne Unit, una a Bèlgica i una altra en Països Baixos– per la qual cosa, si una no rendeix segons l'esperat, la companyia ha d'enviar dosi des de les altres tres.

Kyriakides va comparar la falta de claredat del laboratori britànic, amb les explicacions “satisfactòries” que Pfizer-BioNTech va proporcionar a la CE després d'anunciar la setmana passada una disminució en la distribució de les seues vacunes, un ritme que la farmacèutica ja ha començat a recuperar.

També et pot interessar

stats