La Comissió Europea insta AstraZeneca a enviar dosis de la vacuna des del Regne Unit

Brussel·les ha demanat aquesta alternativa si la farmacèutica té problemes de producció en altres països.

Imatge d'arxiu d'una dosi de la vacuna d'AstraZeneca
Imatge d'arxiu d'una dosi de la vacuna d'AstraZeneca / Dominic Lipinski (Efe)

La Comissió Europea ha instat AstraZeneca a enviar a la Unió Europea les dosis de la vacuna contra la Covid-19 des d’algunes de les plantes que la farmacèutica té al Regne Unit. Brussel·les justifica aquesta petició dient que recórrega a les plantes del Regne Unit, si ha registrat problemes de producció en altres de les plantes que té a Bèlgica o Alemanya.

Així, l’executiu comunitari també ha puntualitzat que el contracte amb la companyia preveu que les entregues als estats membres es facen des de quatre fàbriques, dues de les quals estan al Regne Unit, una altra a Bèlgica i la quarta a Alemanya. “No hi ha jerarquia entre les plantes. En els contractes hi ha quatre plantes, però no diferencia entre les del Regne Unit i les de la UE. Les del Regne Unit són part dels nostres acords de compra anticipada”, ha reiterat la comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides.

A més, la Comissió Europea ha convidat AstraZeneca a publicar el contracte firmat entre ambdues partes per a adquirir fins a 400 milions de vacunes, ja que entén que el conseller delegat de la companyia, Pascal Soriot, ha desvelat algunes de les clàusules protegides per confidencialitat en una entrevista que va fer aquest dimarts a diversos mitjans europeus

Malgrat això, l'òrgan europeu ha confirmat que la reunió d’aquest dimecres de quasi tres hores amb la farmacèutica ha tingut un “to constructiu”, encara que lamenten “la contínua falta de claredat al voltant del calendari de distribució”.

D'altra banda, la Comissió Europea també ha demanat a la farmacèutica anglosueca AstraZeneca que respecte els seus compromisos legals i "morals" i trobe una solució per a entregar les dosis de la seua vacuna que ha signat amb la Unió Europea, i que ara ha anunciat que no podrà subministrar a temps.

"Estem en una pandèmia. Perdem gent tots els dies. Això no són números, són persones", ha dit ha dit Kyriakides en una compareixença.

Endarreriments i confusions amb la vacuna d’AstraZeneca

La Comissió Europea ha invertit 336 milions d'euros per a ajudar al desenvolupament i a la producció de la vacuna d’AstraZeneca, si bé encara no ha transferit tots els diners.

La farmacèutica havia previst que en acabar març ja hauria fet arribar a la Unió Europea 80 milions de dosis, però la previsió actual és de 31 milions.

Aquest retard en el subministrament de les dosis, juntament amb el retard que també ha anunciat Pfizer, ha obligat la Generalitat a modificar el calendari de vacunació dels pròxims dies. El cap del Consell, Ximo Puig, ja ha assegurat que caldrà donar prioritat a les persones que han de rebre la segona dosi, que es pot administrar com a màxim 21 dies després de la primera.

També et pot interessar