La Comissió Europea dona llum verda al contracte de la futura vacuna de Pfizer

El pla de la institució és que les vacunes es repartisquen simultàniament als estats membres en funció de la població.

Imatge d'arxiu de la vacuna de Pfizer
Imatge d'arxiu de la vacuna de Pfizer / Dado Ruvic (Reuters)

El col·legi de comissaris de la Comissió Europea ha donat llum verda a la firma del contracte per a adquirir 300 milions de dosis de la futura vacuna que desenvolupen la farmacèutica estatunidenca Pfizer i l'alemanya BioNTech. La companyia va anunciar dilluns que el seu tractament contra la Covid-19 és eficaç en més del 90% de casos.

A partir d'ara, els estats membres tenen cinc dies per a decidir si participen en el contracte conjunt i, només superat aquest tràmit, es finalitzarà i es firmarà l'acord de precompra de la vacuna, encara experimental.

A més, la Comissió Europea també ha firmat acords similars amb altres farmacèutiques com AstraZeneca, Sanofi-GSK i Johnson & Johnson i ha conclòs les converses amb CureVac i Moderna. No obstant això, totes hauran de ser aprovades abans per l'Agència Europea del Medicament.

El pla de la Comissió és que les vacunes es repartisquen simultàniament als Estats membres en funció de la seua població, amb la qual cosa a Espanya li correspondria al voltant del 10% de les dosis, que servirien per a vacunar aproximadament a més del 5% de la població, en ser necessàries dues dosis per a immunitzar una persona.

Són els països els que decidiran com distribuir les vacunes entre la població, si bé la Comissió Europea ha elaborat unes recomanacions que passen per protegir primer els treballadors essencials com ara sanitaris o cuidadors d'ancians, majors de 60 anys i col·lectius socioeconòmicament desfavorits.

També et pot interessar

stats