La Comissió Europea descarta els eurobons i advoca per solucions “de consens”

La cap de l’executiu, Ursula von der Leyen, fia la recuperació al pròxim pressupost de la UE per al període 2021-2027.

La cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen
La cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen / Piroschka van de Wouw (Reuters)

La Comissió Europea advoca per trobar solucions “ràpides, efectives” i de “consens entre tots els actors” per a rellançar l’economia europea una vegada superada l’emergència sanitària per la pandèmia de Covid-19. Aquesta resposta “cohesionada a la crisi” descarta en la pràctica els eurobons o coronabons –l’emissió de deute comunitari– perquè ha generat “debat” entre els diferents estats, segons l’eufemisme de “tensions” que ha emprat Eric Mamer, el portaveu comunitari.

Segons Mamer, el pròxim pressupost de la UE per al període 2021-2027 serà el “pilar fonamental” d’aquesta recuperació. Així ho considera, segons ha explicat, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que juntament amb el cap del Consell Europeu, Charles Michel, ha rebut l’encàrrec dels líders europeus d’elaborar un pla de recuperació econòmica.

La cimera de caps d’estat i de govern de dijous va evidenciar fortes discrepàncies entre el grup de països partidari d’emetre deute europeu (eurobons) per a finançar el cost de la crisi, com Itàlia, França i Espanya, i aquells que rebutgen l’opció i opten per activar el fons de rescats si fora necessari, com Holanda i Alemanya.

Els líders europeus van donar dues setmanes als seus ministres de Finances per a pactar una resposta fiscal a la pandèmia de la Covid-19 i van encarregar a Von der Leyen i Michel un pla de recuperació quan la crisi sanitària estiga superada però siga necessari reconstruir l’economia europea.

Encara que Eric Mamer ha preferit no detallar el calendari d’aquest document ni els detalls de la proposta sí que ha apuntat que per a Von der Leyen el Marc Financer Pluriennal és un “element central” i un “pilar fonamental” d’aquesta futura estratègia, la qual recolzarà en el Pacte Verd i la transformació digital, les prioritats que va establir la cap de la comissió a l’inici del seu mandat.

També et pot interessar

stats