Comencen els primer assajos a Espanya d'una vacuna contra la Covid-19

190 voluntaris provaran la solució de la farmacèutica Janssen en tres hospitals de Santander i Madrid.

Una voluntària rep una injecció durant un dels assajos d'una de les vacunes contra la Covid-19
Una voluntària rep una injecció durant un dels assajos d'una de les vacunes contra la Covid-19 / Efe-UPCH

Espanya inicia aquest dilluns el primer assaig clínic en humans per a la vacuna contra el coronavirus, l'Ad26.COV2.S, que desenvolupa la farmacèutica Janssen.

Es provarà en 190 voluntaris de dos grups, un de 18 a 55 anys i un altre de 65 i més. Els assajos comencen a l'hospital Marqués de Valdecilla de Santander, amb 40 voluntaris, i continuaran aquest diimarts als centres madrilenys de La Paz i La Princesa, amb 75 persones més, després de retardar-se un dia l'inici per un problema amb el laboratori.

L'assaig de fase 2 durarà entre 4 i 6 mesos, i hi participen dos països europeus més, Bèlgica i Alemanya. La fase 1 s'ha fet als Estats Units i Bèlgica. En total, hi participaran 550 voluntaris sans dels tres països europeus per a avaluar el rang de les dosis i les diferents pautes d'administració.

Els voluntaris reben dues dosis baixes de la vacuna "per a simular una infecció i avaluar si l'organisme del voluntari genera o no anticossos neutralitzadors", segons ha explicat Alberto Borobia, un dels investigadors que comanda l'assaig a l'Hospital La Paz. A diferència d'altres vacunes, en aquest cas no es provoca una infecció, ja que el pacient no rep el virus pròpiament, sinó un adenovirus, és a dir, un organisme modificat genèticament amb proteïnes del coronavirus que es vol neutralitzar.

Es reprenen els assajos de la vacuna de la Universitat d'Oxford

D'altra banda, la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca han représ els assajos clínics de la fase 3 de la vacuna experimental contra la Covid-19 després d'una breu interrupció per una inflamació de la medul·la espinal d'una dona vacunada al Regne Unit.

Un investigador d'esta vacuna ha afirmat que els resultats de l'assaig clínic que avalen la seguretat i eficàcia de la vacuna no estaran fins a "finals de 2021".

També et pot interessar