Comença un curs inusual marcat per la pandèmia

La comunitat educativa afronta aquest atípic inici de curs marcat per la crisi del coronavirus amb incertesa i preocupació.

Inici del curs escolar aquest dilluns al CEIP Santa Teresa de València

Un total de 794.243 alumnes valencians comencen aquesta setmana el curs escolar, marcat per la incertesa i la preocupació de les famílies per la salut dels menors, sobretot tenint en compte que Salut Pública ha decretat que no s’òbriguen almenys sis centres que s'han vist afectats pel coronavirus i ja hi ha dues escoletes tancades. Aquest dilluns han començat els primers alumnes i la resta s'incorporaran al curs escolar de manera progressiva entre dimarts i divendres.

Aquest curs hi haurà a les aules valencianes 4.035 estudiants més que en l'exercici 2019-2020, un increment del 0,51%. Un curs en què hauran de posar a la motxilla gel hidroalcohòlic i mascaretes, hauran de mantindre les distàncies de seguretat, i fins i tot dinar a l'aula. Entre les novetats, cal destacar també les aules Covid i un coordinador que estarà en contacte amb el centre de salut per a detectar casos i actuar en cas que hi haja un positiu.

Davant el curs més preocupant i incert, tots els col·legis i instituts han canviat les normes i l'organització per a garantir la seguretat dels centres. L'ús de la mascareta és obligatori per al professorat i per a l'alumnat a partir de sis anys. La Conselleria d'Educació en repartirà 3 milions, i també 86.000 litres de gel hidroalcohòlic i 50.000 termòmetres. Fins a segon de primària hi ha grups bambolla amb 20 xiquets i xiquetes per classe. Al pati, estaran separats i no es podran mesclar amb altres alumnes que no siguen del seu grup estable. A més, s'han ampliat els serveis de neteja.

La xifra de professors és de 76.063, 4.378 més que l'any passat. A més, s'han creat 3.000 unitats noves amb l'objectiu de rebaixar la ràtio i de respectar la distància de seguretat, i s'han contractat 3.000 monitors per al menjador i altres serveis.

La Generalitat insisteix en la importància de la tornada a les classes per als més menuts i menudes i reitera que la tornada a les aules és segura gràcies al protocol desenvolupat per la Conselleria d'Educació. A més, s'ha insistit aquest que no s'ha de ser alarmistes perquè la situació està pitjor que fa uns mesos, però lluny de les xifres de la primera onada. "A mesura que sorgisquen contratemps, es trobarà una solució des del consens amb la comunitat educativa i les autoritats sanitàries", asseguren.

Puig desitja un bon curs i destaca la tasca dels docents

Puig desitja un bon curs i destaca la tasca dels docents

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha desitjat un bon curs escolar a tota la comunitat educativa i ha subratllat la tasca dels docents: "Mestres, professors i professores, en vosaltres confiem tota la societat. Bon curs!". També ha volgut llançar un missatge el conseller d'Educació, Vicent Marzà, que ha remarcat que es torna a l'escola sis mesos després del període de confinament per la Covid-19 i l'aturada d'estiu.

Marzà fa un “balanç positiu” de l'entrada als centres educatius

El conseller d'Educació ha fet un “balanç positiu” de l'entrada als centres educatius, ja que “s'ha complit al màxim, per totes les parts, la corresponsabilitat d'assegurar la tornada a les aules de manera segura”. D'acord amb les dades facilitades pel seu departament, el 99,7% dels centres educatius han obert per al 99,8% d'alumnat. “L'alumnat es mereix tornar a les aules després de sis mesos, en un inici de curs marcat per la seguretat a les aules, on haurem de superar molts obstacles, però fa mesos que estem preparant aquest moment i volem agrair el treball ingent fet per la comunitat educativa valenciana”, ha assegurat.

Sánchez garanteix centres segurs

Per la seua banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha considerat que als col·legis no hi ha "risc zero", però ha afirmat que l'alumnat i el professorat tindran la garantia d'estar en "centres segurs".

Així i tot, hi ha xiquets i xiquetes que tenen por de tornar a classe i famílies que no volen dur-los al col·legi o institut perquè consideren que amb les mesures adoptades per la Generalitat no n’hi ha prou per a garantir la seguretat. En aquest sentit, l'Associació Espanyola de Pediatria ha advertit que s'han incrementat les peticions de certificats mèdics que justifiquen que els menuts s’estiguen a casa sense afrontar-se a un expedient per absentisme i han posat l'accent en el fet que no són ells els que han de decidir si els menors han de tornar a classe o no.

Hi haurà baixa per quarantena de fills i filles?

No és la salut l'únic que preocupa les famílies en aquest inici de curs, la incertesa per la possibilitat d'agafar una baixa per a poder cuidar d'un menut no contagiat que haja d'estar en quarantena és encara molt gran. El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, va assegurar que l'executiu treballa per a estendre una "incapacitat temporal", és a dir, una baixa per als pares i les mares que es troben en aquesta situació, ja que ara mateix només es pot obtindre la baixa si el xiquet ha donat positiu en una prova PCR. Però les veus expertes consultades per À Punt consideren difícil que es donen baixes a pares i mares si els fills no estan contagiats.

La Conselleria d'Educació ha activat el web aulasegura.es, on la comunitat educativa trobarà a la seua disposició "tota la informació" sobre la tornada a classe "en condicions de màxima seguretat".

També et pot interessar

stats