Comença l'estudi de seroprevalença a 36.000 llars espanyoles per a conéixer la dimensió real del coronavirus

A la Comunitat Valenciana hi ha previstes 6.600 proves i Sanitat anima a participar en aquest estudi sobre l'evolució de la Covid-19 a Espanya.

Imatge de portada: Test de seroprevalença

El Ministeri de Sanitat posa en marxa aquest dilluns l'estudi de seroprevalença per a conéixer la dimensió real de la pandèmia de coronavirus en tot el territori espanyol i utilitzar els resultats per a prendre decisions que permeten tornar a la normalitat. En l'estudi participaran un total de 36.000 llars espanyoles i s'arreplegaran dades de 90.000 persones distribuïdes en municipis xicotets i mitjans de 50 províncies de tot Espanya. Les dades també es desglossaran, a més de per àmbit provincial i local, per edat i sexe.

L'objectiu de l'estudi de seroprevalença anomenat ENE-Covid és conéixer el percentatge de població que s'ha infectat, ha superat la malaltia i, per tant, ha generat anticossos que, en teoria, els protegirien de reinfeccions.

S'ha triat una mostra de 36.000 llars, representativa de la població espanyola. Hui les administracions iniciaran els contactes amb aquestes unitats familiars. La participació és voluntària i, per això, Raquel Yotti, directora de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), organisme que coordina l'estudi, anima els contactats a formar-ne part. “La participació és voluntària, però la rellevància dels resultats trascendeix l'àmbit científic perquè ajudaran a prendre decisions en salut pública”.

L'estudi es desenvoluparà amb la col·laboració de nombroses institucions i administracions sanitàries, però seran els serveis de salut de les comunitats autònomes els encarregats de fer els contactes i les proves per a recopilar aquesta informació.

Es realitzarà en tres onades, amb un interval de 21 dies entre cadascuna, per a comprovar “l'evolució dinàmica de la malaltia”. Aquesta és, segons Illa, una dada molt rellevant per als experts. El govern espanyol ha confirmat, a més, que s'oferiran dades parcials de cada onada per a anar coneixent com evoluciona l'epidèmia.

Més de 6.000 tests a la Comunitat Valenciana

Està previst que a la Comunitat Valenciana es realitzen 6.600 tests de seroprevalença als municipis i llars seleccionats per l'Institut Nacional d'Estadística, segons va avançar la consellera de Sanitat, Ana Barceló, el dijous durant la compareixença que va fer a les Corts per a informar de la gestió del seu departament durant la crisi sanitària.

Del total de 6.660 proves, 2.400 es realitzaran a la província d'Alacant, 2.940 a la de València i 1.320 a la de Castelló. Els centres d'atenció primària recolliran les mostres als municipis que hi participen, a excepció de les capitals de província, en els quals ho faran els hospitals de referència de cada una (La Fe de València, el General de Castelló i el General d'Alacant).

Als participants, els professionals d'atenció primària els realitzaran un qüestionari i dues proves d'anticossos (una mitjançant una simple punxada en un dit per a extraure una gota de sang, i l'altra, una anàlisi completa de sang). Al cap de tres setmanes se'ls tornarà a fer proves per a conéixer l'evolució dels anticossos.

La participació en l'estudi és voluntària per a totes les persones que conviuen al mateix habitatge i també per a qui, sense tindre un vincle familiar, cuide alguna persona major.

També et pot interessar

stats