Les comares porten davant del Síndic de Greuges la prohibició de l’acompanyant en el part

Asseguren que la mesura “no respecta els drets de les dones” i que hi ha altres mesures més efectives per a evitar contagis de coronavirus

Una pacient embarassada en una de les sales de l'hospital
Una pacient embarassada en una de les sales de l'hospital / À Punt

L’Associació de Comares de la Comunitat Valenciana ha presentat una denúncia davant del Síndic de Greuges pel que considera una “decisió arbitrària” i “sense contingut científic”. La denúncia fa referència al nou protocol que ha establit la Conselleria i que contempla que les embarassades entren a la sala de dilatació i al paritori a soles, sense cap acompanyant.

La Conselleria de Salut Universal defensa que la mesura s’ha establit per a evitar contagis de Covid-19, però les professionals que atenen les dones que donen a llum creuen que el fet que la comare entre sense acompanyant “té conseqüències per a les dones”. A més, creuen que la Conselleria té a l’abast altres mesures “més eficaces” per a evitar els contagis de coronavirus en aquests espais.

“Precisament, els professionals i els acompanyants podem guardar una distància de seguretat. Si el que volen és salvaguardar l’embarassada, no té lògica separar la mare de l'acompanyant”, ha expressat en À Punt Notícies nit Paula García, secretària de l'Associació de Comares de la Comunitat Valenciana.

Proves de detecció

Al seu entendre, hi ha alternatives més factibles per a evitar que aquests espais sanitaris es convertisquen en punt de contagi del coronavirus. Entre altres, García ha citat els tests de detecció ràpida, per a determinar quina dona presenta coronavirus, els equips de protecció per als sanitaris que atenen el part o que s’establisquen dos circuits diferents, un per a les comares que donen positiu en Covid-19 i un altre per a les que no presenten la malaltia.

L’Associació de Comares Valencianes assegura que la mesura d'impedir entrar l’acompanyant “no respecta els drets de les embarassades” i, a pesar d’entendre que “la pandèmia aboca pacients i sanitaris a una situació excepcional, no dona carta blanca per a seguir qualsevol protocol”, ha afirmat Paula García.

També et pot interessar

stats