Col·lectius socials i sindicats valoren positivament l'enfocament de la comissió de reconstrucció al Congrés

Demanen, això sí, que els compromisos sobre el paper es convertisquen en fets.

Imatge de portada: Comissió de reconstrucció econòmica i social del Congrés

Aquest divendres el govern espanyol va aprovar les conclusions dels quatre grups de treball de la comissió de reconstrucció econòmica i social després de la crisi del coronavirus (reactivació econòmica, cures socials, sanitat i Unió Europea).

De moment es tracta d'un document provisional, ja que les mesures definitives per a la reconstrucció es votaran al Congrés en un ple previst el 22 de juliol. Tanmateix les reaccions a les mesures no s'han fet esperar i representants dels sectors socials i econòmics han mostrat les seues valoracions. En general la valoració de l'enfocament i els esforços fets per la comissió de reconstrucció al Congrés és positiva, però demanen que els compromisos sobre el paper es traslladen a fets.

Pel que fa a l'habitatge PSOE, Unides Podem i Ciutadans han acordat l'estudi de mesures per a contindre “pujades abusives del lloguer” amb caràcter temporal.

El portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Paco Morote, ha mostrat una “profunda decepció i frustració” pels acords adoptats en matèria d'habitatge, especialment l'estudi de mesures per a contindre “pujades abusives del lloguer” amb caràcter temporal. Consideren que amb aquesta mesura no es dona valor al dret a la vivenda com un dret fonamental i que la declaració aprovada per la comissió està “buida de contingut”, sense mesures concretes. A més, denuncien que hi ha una discriminació de la gent vulnerable abans de la pandèmia i que queda desprotegida per aquesta mesura.

La PAH està indignada, ja que la seua proposta no ha sigut inclosa. Demanaven la suspensió de desnonaments de famílies vulnerables fins al 31 de desembre de 2021 perquè en aquest període de temps es porten a terme mesures com ara llei d'habitatge estatal i mesures per a desenvolupar el parc públic. Finalment han exigit un reial decret llei que garantisca el dret a la vivenda i que suspenga el desnonament amb independència de quan arranca la vulnerabilitat de les famílies.

Per la seua banda, la vicepresidenta econòmica de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (Sovamfic), Ana Sarrión, fa una valoració positiva del text. Entre les principals mesures del document del grup de treball de sanitat destaca el pla de recursos humans per a donar estabilitat a l'ocupació dels i les professionals sanitàries que es mantenen llargs períodes de temps en situació d'interinitat. També es contempla l'eliminació de la taxa de reposició en els serveis sanitaris, així com un mapa tecnològic de renovació. Per a Sarrión el major actiu del sistema sanitari són els professionals i per tant el repte que queda per davant és atraure el talent a través de la conciliació familiar, el desenvolupament professional i la formació continuada.

Des dels sindicats comparteixen que la crisi no la poden pagar els mateixos de sempre i confien que les mesures que ixen del Congrés canvien la tendència. La secretària de formació i ocupació de Comissions Obreres del País Valencià, Ana María García, considera que aquests acords “obrin la porta a l'eixida de la crisi on es protegisquen les persones i les empreses per a créixer econòmicament”. A més reconeix que s'ha produït un canvi de paradigma respecte a com s'han gestionat altres crisis on s'han fet polítiques de retallades.

La Xarxa Valenciana per la Inclusió ha vist sobre el terreny els efectes que ha deixat la crisi de la Covid en els col·lectius més desafavorits. La presidenta de l'EAPN-Xarxa per la Inclusió Comunitat Valenciana, Lola Fernández, ha expressat amb agraïment que la comissió haja escoltat veus diverses i que fins i tot l'EAPN haja pogut comparéixer en la comissió. A més, celebren que en les conclusions es consoliden els drets constitucionals com ara l'habitatge, l'educació i les rendes mínimes. Tanmateix remarca que les accions no han de ser conjunturals, sinó que s'han d'incorporar de manera estructural. A més reclamen que es desenvolupen algunes mesures com ara l'ingrés mínim vital perquè moltes persones han quedat fora i hi ha moltes circumstàncies que no es contemplen en el text.

Quant a la patronal, el president de la Confederació d’Empresaris de la Comunitat Valenciana, Salvador Navarro, es va referir ahir al pacte de reconstrucció econòmica abans de la reunió que van mantindre els reis, Felip i Letícia, amb la CEV en Benidorm [https://apuntmedia.es/va/noticies/politica/els-reis-visiten-benidorm-i-valencia-amb-debat-de-fons-sobre-la-continuitat-de-la-monarquia]. Per a Salvador, el govern central hauria de fixar-se en el diàleg que mantenen els agents socials ací. A més, va assegurar que és necessari fer una reforma del finançament a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats