Les claus de la dexametasona, el fàrmac contra els pacients greus de la Covid-19

És barat, d’accés fàcil, s’administra per via intravenosa o en comprimits i redueix el risc de mort de contagiats connectats a ventiladors.

FOTO PORTADA: Reuters

La dexametasona, un fàrmac barat i de fàcil accés a tot el món, pot ser un gran aliat per a salvar vides dels pacients greus amb coronavirus, segons l’estudi de la Universitat d’Oxford. Aquest fàrmac esteroide, quan se subministra en dosis baixes ha demostrat ser un dels millors avanços en la lluita contra el virus. Aquestes són les característiques i claus.

Disminueix el risc de mort

La dexametasona ha disminuït en un terç el risc de mort en pacients greus que ja estaven connectats a respiradors artificials i en una cinquena part en els malalts que necessitaven oxigen. Són els pacients d’alt risc per als quals la dexametasona ha sigut efectiva. La dexametasona no ha mostrat benefici per als pacients amb símptomes lleus de la Covid-19, els que no necessiten suport mecànic o suplementari per a respirar.

Què és la dexametasona?

La dexametasona és un corticoesteroide, és a dir, és similar a una hormona natural produïda per les glàndules suprarenals, té efectes antiinflamatoris, analgèsics i antial·lèrgics, i suprimeix el sistema immunitari. A més, alleuja la inflamació, la inflor, la calor, l’enrogiment i el dolor.

Com funciona?

La dexametasona s’ha utilitzat des de principi de la dècada de 1960 per a tractar una àmplia gamma d’afeccions, com l’artritis reumatoide i l’asma. També s’usa per a pal·liar alguns dels efectes secundaris de la quimioteràpia en malalts de càncer i després de cirurgies com la dental. En les proves sobre la Covid-19 ha ajudat a parar part del mal que pot ocórrer quan el sistema immunitari del cos se sobrecarrega mentre tracta de combatre el coronavirus.

Com s’administra?

El medicament s’administra per via intravenosa en vigilància intensiva i en forma de comprimits per a pacients amb malalties menys greus. La dexametasona es presenta en forma de comprimits de 4 mg, 8 mg, 20 mg i 40 mg. Les marques comercials que el fabriquen i comercialitzen són quatre: Decadron, Dexone, Dexameth i Hexadrol.

Quant dura el tractament i quant costa?

El primer fàrmac provat per a reduir les morts per Covid-19 no és un medicament nou ni costós, sinó un esteroide antic i barat. El tractament és de fins a 10 dies amb dexametasona i costa al voltant de 39 euros per pacient. A més, és un medicament que està disponible a escala mundial.

Té efectes secundaris?

Aquest medicament s'ha de subministrar als pacients més greus i sota supervisió mèdica perquè pot tindre efectes secundaris greus, segons ha indicat a À Punt Salvador Máñez, catedrátic de Farmacologia a la Universitat de València. Segons la persona a qui se li aplique, li pot pujar el sucre, provocar-li hemorràgies digestives, tindre vòmits, marejos, problemes de visió, ansietat o inflamació de la cara, les cames o els turmells.

Remdesivir

Fins ara, l’únic un altre fàrmac comprovat que beneficia als pacients de coronavirus és remdesivir, que s’ha utilitzat per a l’Ebola. S’ha demostrat que redueix la duració dels símptomes del coronavirus de 15 a 11 dies. Però l’evidència no va anar prou fort per a mostrar si va reduir la mortalitat A diferència de la dexametasona, remdesivir és un medicament nou amb subministraments limitats i encara no s’ha anunciat un preu.

També et pot interessar

stats