Ciutadans no donarà suport a una pròrroga d'un mes

El govern espanyol intensifica les negociacions per a aconseguir suports i els nacionalistes catalans es mantenen, de moment, en el ‘no’.

El diputat de Ciutadans Edmundo Bal i el d'ERC Gabriel Rufián, dimecres passat en el Congrés
El diputat de Ciutadans Edmundo Bal i el d'ERC Gabriel Rufián, dimecres passat en el Congrés / Mariscal (Efe)

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, que ja no serà de quinze dies sinó d'aproximadament un mes, i dimecres el Congrés ha de donar llum verda a la proposta. Amb els números encara sense quadrar, el govern espanyol intensifica les negociacions per a tirar avant aquesta pròrroga amb la qual cobrir tot el procés de la desescalada.

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, s'ha mostrat aquest dilluns “convençut” que “al final” l'executiu encapçalat per Sánchez comptarà amb els suports necessaris per a la que pretén ser l'última pròrroga de l'estat d'alarma. És “de sentit comú i de necessitat”, ha assegurat.

Però Ciutadans, que votà sí en l'anterior pròrroga, ara dubta. El portaveu adjunt de Ciutadans en el Congrés, Edmundo Bal, ha demanat concreció a l'executiu del PSOE i Unides Podem sobre les condicions de la pròxima pròrroga de l'estat d'alarma, però ha advertit que li ho posa “molt difícil” si espera suport per a ampliar-la un mes, en lloc de quinze dies com fins ara. Bal no ha confirmat encara si la formació votaria en contra o s'abstindria el dimecres si finalment el que Sánchez porta al Congrés és una pròrroga d'un mes.

Els nacionalistes bascos i catalans continuen negociant

Per això el govern intensifica els contactes amb el Partit Nacionalista Basc (PNB) i els nacionalistes catalans. Aquests últims es mantenen, de moment, en el ‘no’, però continuen negociant que desaparega el comandament únic i que Quim Torra siga l'autoritat competent en la desescalada.

La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha assegurat que el partit manté el vot en contra i ha recordat que, per a canviar de posicionament i abstindre's, el govern català ha de poder decidir sobre la situació generada pel coronavirus: “Catalunya no pot ser una gestoria”, ha remarcat Vilalta. Per la seua banda, JxCat ha exigit al govern central que reconega el president de la Generalitat, Quim Torra, com a autoritat competent per a canviar el sentit de vot, que fins ara es manté en el ‘no’.

Sánchez tampoc compta, a hores d'ara, amb el vot de Compromís, que espera un gest en el repartiment dels 16.000 milions que ha promés Hisenda.

El Partit Popular i Vox votaran ‘no’

Els que ho tenen clar són el Partit Popular i Vox. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha reiterat que el seu partit no donarà suport a una nova pròrroga de l'estat d'alarma amb independència del temps que dure. A més, ha exigit al govern que pacte “corredors sanitaris” amb països del nostre entorn perquè els turistes puguen vindre a Espanya amb totes les garanties.

La ‘caravana per la llibertat’ arribarà a Castelló

Vox mantindrà el seu vot en contra i el portaveu del comité d'acció política de Vox, Jorge Buxadé, ha destacat que ja han rebut permís per a les seues “caravanes per la llibertat” i manifestar-se aquest dissabte contra el govern en huit capitals de província espanyoles, entre les quals hi ha Castelló, mentre que espera poder fer-ho a Madrid i denuncia el veto rebut a Catalunya i Castella i Lleó.

També et pot interessar

stats