Ciutadans amenaça d'eixir del pacte de reconstrucció si el Botànic no rectifica el full de ruta

Cantó rebutja "qualsevol pujada d'impostos" i demana un reforç de recursos en sanitat i una auditoria de la despesa pública.

Toni Cantó, aquest dijous les Corts
Toni Cantó, aquest dijous les Corts / Europa Press

El líder de Ciutadans en la Comunitat Valenciana, Toni Cantó, ha amenaçat aquest dijous de despenjar-se del pacte valencià per la reconstrucció si els partits que integren el govern de la Generalitat no canvien el full de ruta per a l'eixida del coronavirus. Així, ha carregat contra el "brindis al sol" que creu que suposa l'esborrany que van presentar aquest dimarts els tres grups del Botànic II i que, segons Cantó, ve "mancat de mesures i ple de gestos buits i de les seues obsessions ideològiques".

Per a Ciutadans, només amaga una pujada d'impostos, "prejuís" contra la col·laboració publicoprivada i falta de concreció i de valentia. Cantó rebutja "qualsevol pujada d'impostos o creació de noves taxes" i reclama de nou l'eliminació del de successions i donacions. Demana, en lloc d'això, "vertaderes polítiques actives d'ingressos" des de l'Agència Tributària Valenciana amb un reforç de la inspecció dels impostos propis i cedits per a lluitar contra el frau i l'economia submergida.

Sistema d'avaluació contínua de les mesures

El decàleg que presenta la formació liderada per Toni Cantó inclou un sistema d'avaluació contínua de les mesures que "no inclou" l'esborrany del Botànic, al costat d'un reforç de recursos i personal en sanitat davant la possibilitat que els rebrots puguen arribar "de manera massiva". Això passa per "donar un valor afegit" als sanitaris mitjançant una paga extra, una millor gestió de les guàrdies i la reactivació de les oposicions. També vol "protocols reals" en les residències de majors, així com reforçar la col·laboració amb la sanitat privada.

Una altra de les peticions que fa Ciutadans és una auditoria "integral" de la despesa pública per a avaluar cada partida per part de la Intervenció de la Generalitat i, a partir d'ací, anar construint els pressupostos de 2021.

També proposa un pla estratègic de modernització i digitalització i en educació, veu urgent un "vertader" programa de digitalització de continguts i formació en línia, de la mà d'un MIR per als docents que permeta reforçar les plantilles. Finalment, advoca per modernitzar el sector primari desenvolupant la llei d'estructures agràries i augmentar les ajudes al lloguer per als joves i "pagar-les a temps".

El PP considera la proposta del Botànic “una falta de respecte”

En la primera reunió dels grups parlamentaris per a negociar un pacte per la reconstrucció, l'acord sembla lluny. Si Ciutadans es considera fora del pacte, per al Partit Popular la posició del PSPV, Compromís i Unides Podem és una “falta de respecte”, segons el diputat popular José Juan Zaplana. El PP ha aportat un document amb 65 propostes sanitàries on s'exigeix que no s'anticipe la reversió de les concessions sanitàries.

L'objectiu del tripartit del Botànic és tindre un pacte consensuat que es puga aprovar en el ple de la primera setmana d'agost.

També et pot interessar

stats