Els centres de salut tindran llocs de triatge per a malalts sense cita des de dilluns

Determinaran si s'atén el pacient al domicili, per telèfon o presencialment, o si el visita el personal mèdic en consulta.

Centre de salud a les comarques del nord
Centre de salud a les comarques del nord / À Punt NTC

Els centres de salut valencians establiran, a partir de dilluns, llocs de triatge per als malalts sense cita prèvia a les portes de cada centre. L'objectiu és poder determinar si s'atén el pacient al domicili, bé siga per telèfon o presencialment, o si el visita un membre de l'equip mèdic en consulta.

La Conselleria de Sanitat Universal està distribuint directrius entre els ambulatoris de cara a la transició cap a la ‘nova normalitat’ en l'atenció primària. Tot Espanya estarà en aquest escenari la setmana que ve, una vegada acabe l'estat d'alarma decretat per a plantar cara a la pandèmia de coronavirus. El triatge que s'instal·larà als centres sanitaris serà similar al que funciona en les urgències dels hospitals per a decidir com ha de ser l'atenció de cada pacient. Hi haurà circuits diferenciats per a malalts de Covid-19 per tal d'evitar contagis.

A més, a partir de dilluns els centres de salut han d'anar reprenent les activitats que van quedar suspeses pel coronavirus, com ara la cirurgia menor ambulatòria, la fisioteràpia, l'odontologia, l'atenció de les matrones o les unitats de salut mental. També hauran de reprendre els programes preventius suspesos com ara la vacunació, la deshabituació del tabac o la violència de gènere.

Pel que fa als hospitals, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, anunciava dijous a les Corts la creació d'un comité quirúrgic en cada hospital per a guiar la desescalada i programar l'activitat quirúrgica suspesa per la pandèmia. Es volen alliberar les llistes d'espera que, de mitjana, a l’abril han augmentat fins als quatre mesos.

També et pot interessar

stats