Els centres d'atenció primària denuncien que estan desbordats

La falta de recursos i de personal s'ha fet més evident per les necessitats derivades de la Covid-19.

Cues al centre de salut Palleter de Castelló
Cues al centre de salut Palleter de Castelló / À Punt NTC

Cada dia, a les portes de qualsevol centre de salut de la Comunitat Valenciana, ja és habitual trobar cues de pacients que esperen ser atesos pels professionals d'atenció primària, que estan desbordats.

Segons expliquen els professionals dels centres de primària, el personal "està desbordat". Atribueixen les cues que es formen a l'entrada dels centres de salut a la combinació de falta de recursos i de personal, una problemàtica que encara s'ha fet més evident per les necessitats derivades per la Covid-19.

En aquest sentit, el metge d’atenció primària Vicente Pascual ha explicat en À Punt Notícies que els sanitaris estan "al límit de la seua capacitat", perquè a més de la tasca assistencial, han de fer el seguiment dels pacients diagnosticats i que han tingut contacte amb la Covid, “un fet que ompli enormement l’agenda que tenim i que ens desborda en tots els sentits”.

La Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària denuncia la falta de personal i de recursos per a fer el seu treball. La seua presidenta, María Ángeles Medina, considera que la situació és "dramàtica", i denuncia que ells solucionen el 90% dels problemes de salut de la població amb només un 12-15% del pressupost.

Denuncien que tenen les agendes plenes, que no poden atendre totes les telefonades i que la Covid-19 encara ha agreujat més esta situació. Medina afegeix que es declaren "incompetents" per a seguir amb aquesta situació de cara a la tardor, època en què allò normal és que circulen altres virus i es confonguen amb el coronavirus.

Demanen a la Conselleria de Sanitat més inversió per a assegurar que l'atenció primària estarà preparada per a fer front al que vindrà els pròxims mesos.

També et pot interessar

stats