Censura WhatsApp els missatges que circulen per la plataforma?

L’app ha començat a limitar el nombre de vegades que es reenvia un missatge per a lluitar contra la informació falsa.

Censura WhatsApp els missatges que circulen per la plataforma?
Censura WhatsApp els missatges que circulen per la plataforma?

La viralitat de la Covid-19 no només s’estén en el món físic, també en el virtual. WhatsApp s’ha convertit en un dels principals canals de propagació d’informació falsa relacionada amb l’epidèmia. Un fet que ha portat a la plataforma a prendre noves mesures per a evitar que s’estenguen les notícies falses, les anomenades ‘fake news’.

El nou límit és que els missatges només es puguen reenviar a un xat cada vegada. Una decisió que ha sigut objecte d’una nova notícia falsa, la que afirma que WhatsApp censura els missatges que circulen per l’aplicació amb l’ajuda de mitjans que verifiquen les informacions no certes. Una mentida de la qual s’han fet ressò fins i tot partits polítics, com ara el PP o Vox.

Ningú pot saber els missatges que es limiten

WhatsApp funciona amb un xifrat d’extrem a extrem, de manera que només l’usuari que envia un missatge i el que el rep en coneixen el contingut. Aquest xifrat també impedeix que ningú sàpia quins missatges estan limitats en el seu reenviament. D’aquesta manera, els fact-checkers no tenen més informació que la resta d’usuaris i d’usuàries.

Una xarxa de verificació d’informació acreditada

Aquests “comprovadors d’informació” formen part de la International Fact-Checking Network (IFCN), que agrupa verificadors d’informació de tot el món, que estan certificats per a realitzar aquesta tasca i acreditats per l’organització. Per a formar part de la xarxa cal complir uns criteris ben estrictes.

És una decisió de WhatsApp, no del govern espanyol

Aquesta mesura l’ha decidida prende la plataforma i s’aplica d’igual manera en els diferents països. Una decisió que no té cap relació amb el govern espanyol, com s’apunta en la difusió d’aquesta informació falsa. Amb aquesta decisió, el que pretén WhatsApp és alentir la redifusió d’informació per a limitar la propagació de notícies errònies.

També et pot interessar

stats