CCOO alerta que la desescalada podria estar fent-se mitjançant l’economia submergida a les comarques del sud

Només un 4% dels afectats per ERTO a la província d'Alacant han représ l'activitat, però a Castelló i a València la xifra supera el 25%.

VÍDEO | CCOO alerta que la desescalada podria estar fent-se mitjançant l’economia submergida a les comarques del sud

El sindicat Comissions Obreres alerta que, a les comarques del sud valencià, la desescalada podria estar fent-se a costa de l'economia submergida. Argumenten la denúncia en l'anàlisi de les dades que va proporcionar aquest dimecres la Tresoreria de la Seguretat Social, que registra 5.188 persones que s'han reincorporat al mercat laboral durant la desescalada. L'estadística proporciona xifres que dupliquen la quantitat per als sectors econòmics de les comarques del nord (10.427 persones) i es multipliquen per deu en les comarques del centre, on han représ l'activitat 49.096 persones.

Amb data de 8 de juny, la Conselleria d'Economia comptabilitza 25.789 expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) a la província d'Alacant, que afecten 130.836 treballadors i treballadores. Segons les xifres proporcionades per la Seguretat Social, en aquestes comarques només s'ha reincoporat a la faena un 4% de les persones afectades pels ERTO, mentre que, al centre i al nord, la xifra oscil·la entre el 25% i el 30%, més de la quarta part.

CCOO PV posa el focus en aquesta diferència i adverteix que la recuperació de l'activitat a les comarques del sud podria estar fent-se de forma irregular, mitjançant l'economia submergida. Per al secretari general, Arturo León, la radiografia que dibuixen les xifres “no té gens de sentit, més enllà que hi haja gent que s'intenta aprofitar de la situació”.

Però l'Institut d'Estudis Econòmics de la Província d'Alacant (Ineca) fa una lectura diferent i apunta cap al pes que el sector turístic té en l'economia de les comarques del sud. El sector s'està reactivant, de moment, de forma molt lenta i afecta no només hotels i restaurants, sinó també les comunicacions, les agències de viatge i els serveis auxiliars. “Ara mateix no hi ha mobilitat entre les comunitats autònomes i els aeroports també tenen el trànsit reduït”, recorda el director de l'entitat, Francisco Llopis. Això justificaria, al seu parer, les baixes xifres de recuperació de l'activitat al sud valencià, ja que és “quasi impossible” que es puguen incorporar treballadors en aquestes empreses.

Des que es va iniciar l'estat d'alarma, més de 400.000 persones s'han vist afectades per un ERTO a la Comunitat Valenciana. Al principi d'aquesta setmana, vora 65.000 s'havien reincorporat al lloc de treball de forma total o parcial, de manera que la mitjana de treballadors rescatats fins ara se situa a l’entorn del 15% al conjunt del país valencià.

També et pot interessar

stats