Cau la incidència de casos a Espanya en una Europa amb els contagis a l'alça

Portugal triplica la incidència de contagis espanyola i Itàlia ha soterrat mil persones en un dia.

Compres a Roma amb mascareta, el complement indispensable del primer Nadal de pandèmia
Compres a Roma amb mascareta, el complement indispensable del primer Nadal de pandèmia / Guglielmo Mangiapane (Reuters)

Espanya ix de la situació de risc molt alt de transmissió epidemiològica. Els contagis han remés lleugerament en els últims 14 dies i la incidència acumulada de contagis ha baixat a menys de 250 casos per cada cent mil habitants. La millora en l'evolució de la pandèmia a Espanya -que posarà a prova el pròxim pont de la Constitució- contrasta amb el nivell de propagació que mantenen altres països de l'entorn.

Portugal gestiona ara mateix una incidència acumulada de 660 casos per cada 100.000 habitants. Per damunt dels 600 casos continuen Suècia (669,3) Suïssa (653,9), Itàlia (611,8) i Polònia (634,5). I encara més en trobem als països més orientals, com Àustria (749,8) i Hongria (720,2).

En aquest escenari els diferents estats ultimen les mesures per a evitar que les celebracions de Nadal desemboquen en una tercera onada de contagis.

Reunions de sis persones a França

França, on el coronavirus té una incidència lleugerament superior al cas espanyol -267 casos per cent mil habitants sobre els 240,9 d'Espanya- manté la població en confinament i no l'alçarà fins al pròxim 15 de desembre, en què el substituirà per un toc de queda. De cara a Nadal, recomana que les reunions familiars no superen els sis comensals. Les autoritats començaran a les acaballes de mes la campanya de vacunació, que serà "voluntària".

Mil morts en un dia a Itàlia

A Itàlia, a més dels contagis preocupen molt les morts: el país acaba de soterrar prop de mil persones en un dia. L'executiu de Giuseppe Conte ha anunciat noves restriccions per a rebaixar aquestes xifres, més pròpies d'una situació de conflicte armat. Posarà en quarantena les persones que hi tornen des de l'estranger a celebrar Nadal, entre el 21 de desembre i el 6 de gener, i aplicarà un toc de queda des de les 22:00 hores fins a les 5:00 hores de la matinada, que serà menys rígid la nit de Cap d'Any.

Grups bambolla sense límit per Nadal al Regne Unit

El Regne Unit (343,5 contagis per cent mil habitants), que acaba de superar la barrera dels 60.000 morts, també aplicarà la quarantena als ciutadans que tornen de l'estranger. Exclourà, en canvi, els "viatges de negocis que aporten valor a l'economia" i treballadors amb un alta rotació internacional, com periodistes, esportistes d'elit i el personal de les arts escèniques.

El país suavitzarà les restriccions durant les festes de Nadal: permetrà que persones que viuen en cases diferents puguen formar un grup bambolla en un altre domicili -mai un pub o un restaurant- per a celebrar el període festiu, sense límit de persones. Escòcia s'ha desmarcat de la mesura i ha estipulat un màxim de huit persones, del qual exclou els menors de 12 anys.

Rècord de contagis i morts als EUA

La segona onada del coronavirus continua activa a l'altra banda de l'Atlàntic. Els Estats Units va registrar aquest dijous 210.962 nous contagis i 2.907 morts més, dos rècords diaris des de l'inici de la pandèmia, segons el recompte independent de la Universitat Johns Hopkins.

Tot i que l'anterior rècord de contagis és recent, al país no hi havia hagut una xifra diària de morts d'aquest tipus la primavera passada, quan Nova York es va convertir en l'epicentre mundial de la pandèmia.

També et pot interessar

stats