Catalunya es planteja un confinament de cap de setmana

Tancaments perimetrals i reducció d'aforaments se sumen en algunes regions al toc de queda nocturn per a frenar el coronavirus.

Treballadors tanquen una gelateria a Les Rambles, a Barcelona, durant el primer dia del toc de queda nocturn
Treballadors tanquen una gelateria a Les Rambles, a Barcelona, durant el primer dia del toc de queda nocturn / Nacho Dotze (Reuters)

La segona onada de la pandèmia està saturant la capacitat dels hospitals espanyols, i les xifres de contagis, d'ingressos i de morts fa diversos dies que registren rècords. Per a frenar la corba, el toc de queda nocturn és una de les principals mesures que ha comportat l'estat d'alarma decretat aquest diumenge pel govern espanyol. Les ciutats de tot l'estat s'han quedat desertes aquesta passada matinada. El confinament nocturn és obligatori en tot Espanya, excepte a les illes Canàries, durant els pròxims 15 dies entre les 23:00 i les 6:00 hores, encara que les autonomies poden acurtar o estirar aquest termini una hora. Castella i Lleó i Catalunya l'avancen a les 22.00 hores, mentre que la Comunitat Valenciana, Cantàbria, Madrid i Extremadura el retarden a la mitjanit. Però aquesta mesura és només un punt de partida i algunes regions ja se'n plantegen altres de més restrictives. La Generalitat de Catalunya té “sobre la taula” un possible confinament de cap de setmana.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha admés aquest dilluns que té “sobre la taula” la possibilitat de decretar un confinament de cap de setmana, que és el moment en què hi ha “més interacció social”. “Hem d'explorar diferents escenaris, i un d'ells podria ser aquest, és una opció que està contemplada”, ha insistit Budó, que ha posat l'accent en la necessitat de “reduir la interacció social”. Budó ha destacat que la primera nit de toc de queda a Catalunya “sembla que ha funcionat” gràcies a la “responsabilitat” de la gent.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Magda Campins, que ha pronosticat que en els pròxims dies seran necessàries mesures més dràstiques per a fer front a l'actual situació i sosté que un confinament de cap de setmana podria ser “efectiu” perquè és llavors “quan hi ha més interacció”.

Tancaments perimetrals

Aragó, que registra la tercera incidència de contagis més alta per cada 100.000 habitants, després de Navarra i Melilla, ha passat aquest dilluns al nivell 3 d'alarma, el més restrictiu, que contempla aforaments al 25% i el tancament de l'hoteleria a les 22.00 hores. A més, des de dijous passat estan en confinament les ciutats d'Osca, Saragossa i Terol, on es restringeix l'entrada i eixida de persones.

Un total de 32 zones bàsiques de salut (ZBS) de Madrid han estrenat aquest dilluns limitacions de mobilitat i tenen també restriccions d'aforaments més estrictes de les que s'aplicaran en la resta de la regió. A partir de hui no es pot entrar ni eixir de les 32 ZBS afectades excepte per motius “adequadament justificats”. En aquestes zones, on viuen 671.259 madrilenys, un 10% de la població de la comunitat, no es pot anar als parcs infantils i els establiments d'hoteleria tenen aforaments del 60% a l'exterior i del 50% a l'interior. L'aforament en acadèmies i autoescoles es redueix al 50%, igual que a l'interior d'instal·lacions esportives, encara que en l'esport a l'aire lliure es pot arribar al 60% d'aforament.

La Rioja és l'única regió que té en vigor des del divendres passat i fins al 7 de novembre el confinament perimetral de tota la comunitat autònoma per a tallar la cadena d'expansió de la Covid-19. A més, en establiments, locals comercials i serveis oberts al públic, s'estableix un aforament màxim del 50% i la limitació a l'horari dels establiments fins a les 21.00 hores, excepte en farmàcies, supermercats, activitats de teatre i cinema i establiments de primera necessitat.

A Andalusia, els més de mig milió de veïns de Granada i els 32 municipis de l'aglomeració urbana han estrenat aquest dilluns, amb controls i sense incidents, el tancament perimetral decretat per a frenar els contagis. Per la seua banda, a Astúries, es limita la mobilitat amb confinaments perimetrals a les ciutats d'Oviedo, Gijón i Avilés fins al 7 de novembre i s'ha aprovat també el tancament de l'activitat comercial a les 22:00 hores i dels locals d'hoteleria les 23:00 hores.

També et pot interessar

stats