Catalunya i Múrcia imposen restriccions en les reunions socials

El govern català prohibeix trobades de més de deu persones i el murcià les de més de sis no convivents.

Quim Torra ha comparegut junt amb la consellera de Salut, Alba Vergès, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon
Quim Torra ha comparegut junt amb la consellera de Salut, Alba Vergès, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon / Quique García (Efe)

Catalunya i Múrcia han sigut les dues autonomies que han anat un pas més enllà en les restriccions per a intentar frenar la propagació de la Covid-19 i han prohibit les reunions socials de més de deu persones, en el primer cas, i les trobades de més de sis persones que no visquen al mateix habitatge, en el segon.

La Generalitat de Catalunya prohibeix les reunions de més de deu persones, tant en l'àmbit privat com públic, exceptuant el laboral i els transports. Es tracta de les noves restriccions que ha anunciat el president català, Quim Torra, després que el risc de rebrot de la Covid-19 a Catalunya continua pujant incontrolat i els nous positius ja són 1.788. El mandatari autonòmic ha justificat aquesta mesura en què un 70% dels contagis que s'estan diagnosticant s'originen en reunions socials, familiars o amb amics.

Quim Torra, que ha comparegut junt amb la consellera de Salut, Alba Vergès, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha alertat els ciutadans que Catalunya es troba en un moment difícil. Així, ha destacat la importància de les tres pròximes setmanes: “Hem de baixar l'activitat, complir les mesures i baixar la interacció social perquè hem de ser capaços d'aplanar la corba de contagis de la Covid-19”.

El president de l'executiu català ha informat que es manté la prohibició de fumar i beure alcohol en espais públics, la distància de seguretat entre persones i l'ús de màscara. També ha insistit en l'autoresponsabilitat de la societat per a evitar contagis, ja que “és molt important que es complisquen els aïllaments i les quarantenes”.

500.000 tests en escoles i instituts

D'altra banda, ha assenyalat que el dimarts celebraran un consell executiu extraordinari per a aprovar les mesures d'obertura de les escoles que ja van ser exposades abans que començaren les vacances d'estiu. A més, ha avançat que del 15 de setembre al 15 de novembre es faran 500.000 tests en escoles i instituts de Catalunya amb la idea de fer un cribratge massiu per a completar tota la informació sobre la pandèmia i els contagis.

Segons les dades actualitzades aquest dilluns pel departament de Salut català, en l'últim dia no s'ha notificat cap nova defunció, la qual cosa deixa en 12.954 el nombre de morts des de l'inici de la pandèmia a la fi de febrer. Els casos confirmats se situen en 122.335, dels quals 100.646 han sigut confirmats per PCR i la resta per proves serològiques i epidemiològiques, amb un augment de 1.788 nous casos respecte al dissabte.

Quant a l'índex EPG, que mesura el creixement potencial del virus, no deixa de créixer i s'ha situat en 180,13, la xifra més alta de les últimes setmanes, onze punts més, i sempre en la franja de risc alta (per damunt de 100). La velocitat de reproducció la Covid-19 també ha crescut una dècima en les últimes 24 hores i s'ha situat en 1,12, és a dir, que cada infectat contagia una mica més d'una persona de mitjana.

Restriccions a Múrcia

Després que diumenge es notificaren 259 contagis i dos ingressos més en unitats de cures intensives (UCI), la Conselleria de Salut murciana ha restringit les reunions socials a la regió entre les persones que no conviuen en la mateixa llar a un màxim de sis persones, tant a l'interior dels habitatges com en llocs públics. A més, el conseller del ram, Manuel Villegas, ha informat que també es limiten les celebracions com ara noces, batejos i comunions a 30 convidats com a màxim. Pel que fa a les vetles, hi haurà un màxim de 15 persones a l'interior del tanatori i 25 a l'exterior de l'edifici.

També et pot interessar