Catalunya confina la comarca del Segrià per l'augment de casos de Covid-19

A la zona, que acumula nou rebrots, viuen unes 210.000 persones en 38 municipis.

Hospital de campanya al costat de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida
Hospital de campanya al costat de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida / Ramón Gabriel (Efe)

La Generalitat de Catalunya ha confinat la comarca del Segrià (Lleida) per l'augment de casos de coronavirus. Així, es restringeixen les entrades i eixides en el territori afectat i es prohibeixen les reunions de més de deu persones, en espais privats i públics.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat el confinament de la comarca del Segrià, amb capital a Lleida, a causa d'un “creixement massa important de casos de contagi”. Una mesura que afecta unes 210.000 persones d'un total de 38 municipis

Les restriccions de mobilitat afecten les eixides i entrades de treballadors de la comarca i el transport de les activitats empresarials i econòmiques, encara que es permetran els desplaçaments per autovies i autopistes que travessen la zona, sempre que no siguen amb origen o destinació al Segrià, segons ha precisat el conseller d'Interior, Miquel Buch.

A les restriccions a la mobilitat se suma la prohibició de les reunions de més de deu persones, tant en l'àmbit privat com en el públic, i la recomanació de “reduir l'activitat social”, especialment els contactes amb entorns diferents, tal com ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergès.

Les mesures acordades pel govern també insten les persones majors a confinar-se en els seus domicilis, a més de tancar els centres de dia per a la tercera edat i vetar les visites de familiars a les residències d'ancians.

La consellera ha explicat que aquestes mesures són “imprescindibles” per a contindre la propagació del coronavirus, atés que les dades epidemiològiques indiquen que la incidència a la comarca és “molt superior” a la de la resta de Catalunya i que han augmentat les hospitalitzacions per Covid-19.

Per a controlar els accessos a la comarca, els Mossos d'Esquadra desplegaran 25 dispositius de control al llarg de la frontera, que mobilitzaran uns 200 agents. A més, els Bombers de la Generalitat estaran mobilitzats per si cal dur a terme desinfeccions.

Es manté el transport públic

El transport públic mantindrà els seus serveis per a garantir la mobilitat per motius laborals i per a prestar serveis bàsics, com les activitats essencials, comercials, empresarials i econòmiques.

Segons han informat des del Departament de Territori, per carretera funcionaran “amb normalitat” els autobusos urbans i interurbans, així com els serveis ferroviaris de Rodalia de Catalunya i de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), excepte el Tren dels Llacs. També continuarà operant l'AVE de llarga distància i els Avant a Lleida.

Quant a l'aeroport d'Alguaire, està previst que seguisca prestant servei “amb normalitat” malgrat que la companyia encarregada de gestionar el vol de Palma programat per a demà “està valorant alternatives”.

Altres comarques podran accedir a l'hospital

Els desplaçaments de pacients d'altres comarques a l'hospital Arnau de Vilanova (Lleida) estaran permesos durant el confinament només quan siguen necessaris, així com les entrades i eixides al Segrià per motius de causa major, inclosos els sanitaris.

Pel que fa als pacients residents a Aragó, el Departament de Salut va demanar aquest dijous al govern de la Junta que prenguera mesures per a reduir al màxim les visites de pacients d'aquesta comunitat a l'Hospital de Lleida, a causa de l'augment de contagis en la zona.

Mentre dure el confinament, estaran permesos els desplaçaments a l'interior de la comarca, encara que la Generalitat recomana minimitzar la mobilitat i limitar-la al municipi de residència habitual.

Els treballadors, transportistes o personal de serveis que estiguen obligats per qüestions laborals a eixir o entrar de la comarca del Segrià hauran de tindre el corresponent certificat.

També et pot interessar

stats