Castells proposa a les comunitats rebaixar les taxes universitàries i recuperar els preus de 2011

Si prospera la iniciativa, cada crèdit de la primera matrícula costaria entre els 15,14 i els 17,33 euros a la Comunitat Valenciana.

El campus de la Universitat d'Alacant, que transiten a diari centenars d'estudiants, en una imatge d'arxiu
El campus de la Universitat d'Alacant, que transiten a diari centenars d'estudiants, en una imatge d'arxiu / Facebook: Universitat d'Alacant

El ministre d’Universitats, Manuel Castells, ha proposat a les comunitats autònomes reduir el cost de la primera matrícula dels graus universitaris per al pròxim curs i establir un import màxim en tot Espanya. Aquesta iniciativa situaria el preu de la matrícula en nivells de fa quasi una dècada, com en el curs 2011-2012.

En el cas de la Comunitat Valenciana, si es recupera el preu d’aleshores, cada crèdit de la primera matrícula dels graus estaria entre els 15,14 i els 17,33 euros, segons han especificat fonts del ministeri.

Castells ha traslladat aquesta possibilitat als representants de les autonomies en la reunió telemàtica del Consell General de Política Universitària d’aquest dijous. Ara les comunitats calcularan l’impacte pressupostari d’aquesta mesura i la traslladaran al ministeri d’Universitat, que valorarà, amb Hisenda, si el govern pot compensar la pèrdua d’ingressos que patiran les autonomies si finalment redueixen el preu de la matrícula.

El responsable d’Universitats llançava aquesta proposta dos dies després de que el govern espanyol derogara el sistema de forquetes en els preus de la matrícula universitària, que es va implantar el 2012 i que va suposar un encariment de les taxes dels estudis, a més d’una diversitat de preus entre les autonomies.

Autonomies i rectors aplaudeixen la proposta

Des del Ministeri han assenyalat que la proposta de Castells d’abaixar les taxes universitàries ha tingut una acollida “positiva” entre els representants autonòmics. No obstant això, alguns han d’estudiar l’ajust pressupostari que implicaria.

La iniciativa també ha tingut una bona acollida entre la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles, però ha advertit que la mesura s’ha d’acompanyar de “fórmules compensatòries” per a evitar “una preocupant pèrdua d’ingressos” en les universitats públiques.

Els rectors han recordat que, si finalment prospera la rebaixa i la limitació amb preus màxims de les primeres matrícules dels graus, contribuirà “a impulsar la igualtat d’oportunitats i suposarà un pas més per a la vertebració i cohesió social del país en reduir la gran diferència de preus que existeix en les matrícules universitàries segons les comunitats autònomes”.

Els rectors consideren “imprescindible garantir un finançament autonòmic i estatal” per a les universitats espanyoles, perquè en cas contrari “seria inevitable l’impacte negatiu sobre l’activitat docent, investigadora i de transferència”.

També et pot interessar