Castella i Lleó eleva a 13 les autonomies que imposen l’ús obligatori de la mascareta

La norma, que entra en vigor dissabte, també regula la col·locació correcta i prohibeix compartir dispositius d’inhalació de tabac.

Castella i Lleó eleva a 13 les autonomies que imposen l’ús obligatori de la mascareta
Castella i Lleó eleva a 13 les autonomies que imposen l’ús obligatori de la mascareta

El degoteig de rebrots i el temor a una nova escalada de contagis fora de control ha portat tretze de les dèsset comunitats autònomes a imposar l’obligatorietat de les mascaretes com a mesura preventiva contra la Covid-19, fins i tot quan es pot mantindre la distància interpersonal de seguretat d’1,5 metres.

La Regió de Múrcia, Catalunya, Balears, Extremadura, Aragó, La Rioja, Astúries i Galícia han sigut les primeres a ordenar l’ús de les mascaretes per a minimitzar el risc de contagis, una mesura a la qual aquest dimecres es van afegir Cantàbria i Andalusia, que ha estés l'obligació a platges i piscines. En la mitjanit de dijous s'ha activat al País Basc, mentre que Navarra farà efectiva l’orde a partir de divendres. Castella i Lleó s’hi sumarà dissabte.

El decret de la nova normalitat del govern espanyol especifica que la mascareta és obligatòria per als majors de sis anys en el transport públic i en llocs públics on no es puga garantir la distància de seguretat, però aquests governs autonòmics han decidit anar un poc més enllà per a tractar d’evitar la propagació del coronavirus.

Canàries, Castella-la Manxa, Madrid i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla han renunciat, de moment, a ampliar l’ús de la mascareta. A la Comunitat Valenciana el Consell estudia si implantarà l’ús obligatori els pròxims dies així com mesures de flexibilització de l’aforament de determinats espais.

Aquestes són les comunitats autònomes que ja han adoptat la mesura o que ho faran els pròxims dies:

ANDALUSIA

La Junta d’Andalusia ha implantat l’ús obligatori de la mascareta des de les 00:00 hores d’aquest dimecres en tots els espais, oberts i tancats, amb amenaça de sanció de 100 euros. S’ha de portar fins i tot en platges i piscines, excepte durant el bany, en les menjades o sota el para-sol, sempre que s’assegure la distància de seguretat. Se n’exceptua l’ús quan es faça esport de manera individual a l’aire lliure, així com per a determinades malalties i discapacitats.

ARAGÓ

La comunitat d’Aragó, on hi ha un dels rebrots més importants de Covid-19, va imposar l’obligatorietat de la mascareta aquest dimarts per a totes les persones majors de sis anys, en la via pública, a l’aire lliure i en espais tancats d’ús públic. Es mantenen les excepcions habituals, per a determinades malalties i discapacitats i la pràctica individual de l’esport a l’aire lliure.

ASTÚRIES

Astúries va aprovar aquest dimarts l’ús obligatori de la mascareta des del sis anys a les vies públiques dels nuclis urbans, així com en les zones rurals en cas d’aglomeracions, segons determinen els administracions locals i regionals i les forces de seguretat. Com a Andalusia, la multa per incompliment és de 100 euros.

BALEARS

L’ús obligatori va començar dilluns. Afecta tots els espais públics amb l’excepció de platges i piscines i la realització d’esport. Les sancions individuals són de 100 euros, que poden pujar a 600.000 en el cas de les festes il·legals.

CANTÀBRIA

Aquest dimecres ha publicat el decret que regula l’ús de la mascareta a la regió en la via pública, espais a l’aire lliure i en qualsevol lloc tancat d’ús públic o obert a aquest. La resolució també considera obligatori l’ús “adequat”, és a dir, cobrint des de la barbeta al nas. Es prohibeixen les màscares de vàlvula, excepte per a usos professionals.

CASTELLA I LLEÓ

Dissabte entrarà en vigor la norma que farà obligatori l’ús de la mascareta en les vies públiques, àmbits urbans a l’aire lliure i espais tancats d’ús públic o oberts, amb independència que es respecte la distància de seguretat.

L’obligatorietat s’estén a l’ús correcte (barbeta i nas inclosos) i s’acompanya de la prohibició de compartir dispositius d’inhalació de tabac i de mesures de prevenció en el sector dels temporers agraris.

CATALUNYA

Va ser la primera autonomia a imposar-ne l’obligatorietat al carrer i els espais públics, amb l’excepció de platges i piscines. També queden exempts menors de sis anys, persones amb problemes de salut i la pràctica d’exercici a l’aire lliure.

EXTREMADURA

L’ús de la mascareta és obligatori des del dissabte 11 de juliol, amb les excepcions habituals. També ha de portar-se a les piscines quan s’estiga fora de l’aigua. Les sancions oscil·len entre els 100 i els 6.000 euros.

GALÍCIA

La Xunta de Galícia ha imposat l’ús obligatori de la mascareta a la regió d’A Mariña, a Lugo, que pateix diversos brots. S’ha de portar al carrer a l’aire lliure, en espais tancats d’ús públic i, fins i tot, a la platja, on només es podrà llevar en el moment del bany. A la resta del territori funciona l’obligatorietat en els espais tancats, amb independència que es puga mantindre la distància de seguretat. En espais a l’aire lliure es recomana l’ús, a la via pública o a l’aire lliure quan no es puga mantindre la separació d’1,5 metres.

LA RIOJA

La Rioja va activar-ne l’obligatorietat aquest dimarts per a la via pública i espais a l’aire lliure i tancats d’ús públic, incloent-hi qualsevol mitjà de transport públic o privat, amb les excepcions habituals.

La Policia Local de Logronyo ha denunciat huit persones per l’incompliment i ha requeriments a 300 més perquè l’usen en el primer dia de vigència de la norma.

MÚRCIA

Va activar l’obligatorietat aquest dilluns, amb les mateixes mesures i excepcions de comunitats com la d’Extremadura.

NAVARRA

Activarà la mesura aquest divendres en la via pública, espais a l’aire lliure i espais d’ús públic en els quals pot haver-hi diverses persones. A diferència de la resta d’autonomies, s’eleva l’edat d’obligatorietat als dotze anys, amb les excepcions habituals. També es recomana l’ús en reunions amb persones procedents de diferents nuclis familiars, encara que es puga garantir la distància de seguretat.

PAÍS BASC

Euskadi ha aprovat l’ús obligatori de mascaretes des de les 00:00 hores d’aquest dijous 16 de juliol, ampliat a tot el territori la mesura que només s’aplicava a la localitat d’Ordizia, a causa d’un brot. La mesura també s'aplicarà als centres de treball.

A més, no es permetran agrupacions de més de 10 persones a les taules en els locals d’hostaleria. A platges i piscines es podrà prescindir de la mascareta a l’aigua i en la tovallola, quan s’estiga amb persones convivents. En cas contrari s’haurà de respectar la distància de seguretat de metre i mig.

També et pot interessar

stats