Els casos globals de Covid-19 arriben a 1,3 milions, amb contenció a Europa

Alemanya és el quart territori que ha superat la barrera dels 100.000 positius, xifra que França està a punt de franquejar.

Un grup de persones amb mascaretes dins d’una estació de metro, aquest dilluns durant l’hora punta del matí a Pequín
Un grup de persones amb mascaretes dins d’una estació de metro, aquest dilluns durant l’hora punta del matí a Pequín / Tingshu Wang (Reuters)

Els casos globals de Covid-19 han arribat als 1.359.398, aproximadament 80.000 més que en la jornada anterior. Amèrica continua sent la principal afectada, mentre que Europa mostra un fre dels contagis com a resultat de les mesures de confinament.

Les morts globals, segons la Universitat Johns Hopkins, ascendeixen a 75.945. Per països, els Estats Units concentren la quantitat més gran de contagis, amb 368.449, la corba dels quals es manté en posició pràcticament vertical des de fa dues setmanes. Espanya i Itàlia, amb un nombre d’infeccions que frega els 140.000 i 130.000 respectivament, han contingut el nombre de contagis i mantenen una tendència a la baixa. Alemanya és el quart territori que ha superat la barrera dels 100.000 casos, que França està a punt de franquejar.

Amèrica inicia una setmana decisiva

Amèrica ha començat una setmana decisiva en la lluita contra el coronavirus davant la previsió d’un repunt de casos en el continent. Es creu que els Estats Units arribaran pròximament al pic de contagis, mentre creix la pressió d’alguns sectors perquè es relaxen les restriccions que tenen paralitzada l’economia.

L’Organització Panamericana de la Salut (OPS) ha advertit que la pandèmia a Amèrica s’ha intensificat “i tendeix a empitjorar”, per la qual cosa en diversos països no es descarta estendre les mesures restrictives que estan a punt de caducar. De fet, l’estat de São Paulo, que ha registrat 304 de les 553 defuncions confirmades per coronavirus al Brasil, ha decidit prorrogar fins al pròxim 22 d’abril la quarantena que ha bloquejat quasi per complet el cor industrial del país, on s’espera el pic de la pandèmia d’ací a 30 o 45 dies.

Primer dia sense registrar morts a la Xina

La Comissió Nacional de Sanitat de la Xina ha informat que no s’han certificat noves morts per la pneumònia Covid-19 en el seu territori durant el dilluns. A més, han detectat 211 casos greus d’infectats, la xifra més baixa des de gener. Durant les últimes setmanes, la xifra oficial de morts s’ha mantingut constant per davall de la desena, i la majoria s’han produït en el bressol de la pandèmia, la ciutat de Wuhan, on ara queden 181 dels 211 pacients en estat greu.

Les autoritats sanitàries han indicat que, fins a la passada matinada local, es van diagnosticar 32 nous casos, tots provinents de l’estranger, enfront dels 38 registrats la vespra. Malgrat aquests nous casos, el nombre total d’infectats “actius” al país asiàtic va continuar descendint fins als 1.242, ja que el nombre de pacients donats d’alta acostuma a ser superior que el de nous contagis.

El Japó inicia la quarantena

Mentrestant, el Japó, que per la proximitat geogràfica amb la Xina va ser dels primers països afectats –però on el nombre de contagis es va mantindre relativament baix–, està registrant una acceleració de l’epidèmia que ha portat al govern a decretar l’estat d’emergència. El primer cas de coronavirus es va registrar al Japó el 16 de gener i fins hui s’han contagiat 4.600 persones, de les quals 105 han mort.

La declaració d’emergència, que es produirà formalment demà, permet a les autoritats locals imposar una sèrie de restriccions que afectaran set prefectures del país, inclosa Tòquio, i es prolongarà durant un mes. En els últims dies, les autoritats de Tòquio han demanat al govern del país que declare la quarantena amb la finalitat de frenar l’increment de casos, però el primer ministre Shinzo Abe, no obstant això, s’hi havia resistit, entre altres raons, per l’impacte econòmic que pot tindre.

També et pot interessar

stats