Casado i Sánchez negocien reunir-se al principi de la setmana vinent

El president del govern espanyol començarà les videoconferències dijous amb Arrimadas (Ciutadans), Baldoví (Compromís) i Esteban (PNB).

El líder del PP, Pablo Casado, passa pel costat d'un funcionari del Congrés protegit amb una mascareta
El líder del PP, Pablo Casado, passa pel costat d'un funcionari del Congrés protegit amb una mascareta / Ballesteros (Efe)

La trobada entre el president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Pablo Casado, que la Moncloa havia anunciat per a aquest dijous i que anava a donar inici a la ronda de contactes per a la reconstrucció del país després del coronavirus, no es durà a terme fins al principi de la setmana que ve. Al mateix temps, l'executiu està organitzant reunions bilaterals amb els portaveus de tots els grups parlamentaris i, de moment, ja està convocada per a aquest dijous la reunió telemàtica amb el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, a les 12:30 hores; amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, a les 13 hores, i amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban, encara sense hora.

Per a divendres estan previstes les videoconferències amb la portaveu d'EH Bildu en el Congrés, Mertxe Aizpurua, a les 12:30 hores, així com amb el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián. Així, encara que, amb l'orde anunciat pel govern espanyol de major a menor, el primer torn correspondria al PP, s'han anat fixant les reunions amb altres partits amb anterioritat.

El PP reclama un pla de xoc sanitari i econòmic

El PP ha informat que s'està “coordinant” una data per a l’inici de la setmana vinent i s'està fent “hui sí per les vies habituals” després que dimarts la Moncloa anunciara l'inici de contactes en roda de premsa sense parlar amb els populars. Els populars adverteixen que no volen “contribuir a l'estratègia de distracció del vertader drama nacional” per la Covid-19 i insisteixen que “no és creïble” la voluntat de pacte de Sánchez. La reclamació del PP passa per un pla de xoc sanitari i econòmic, que és el que considera “urgent” en aquests moments perquè, per a acordar l'arribada immediata de mascaretes, tests i prestacions per ERTO suficients, “no fa falta tanta propaganda de renovació de pactes històrics”.

Arrimadas aposta pels pactes de reconstrucció

Per la seua banda, la presidenta de Ciutadans, traslladarà a Sánchez la seua proposta per a començar a treballar en uns “pactes de la reconstrucció” que asseguren que tota la resposta a la crisi del coronavirus és sensata, moderada i acordada entre el govern, l’oposició i els agents socials.

Els pactes de reconstrucció nacional proposats per Ciutadans han de servir, “no per a un canvi de règim, sinó per a consensuar de manera urgent l'eixida econòmica, social i sanitària” de la crisi, amb tres grans acords: un pla urgent de contingència sanitària, un pla estratègic de reactivació econòmica i un pla de protecció social.

També et pot interessar

stats