Casado anuncia que el PP s’absté en la pròrroga de l’estat d’alarma, però acusa Sánchez de “frau de llei”

Assegura que manté el compromís de no votar en contra i reclama al president espanyol que aquests quinze dies en siguen els últims.

Casado anuncia que el PP s’absté en la pròrroga de l’estat d’alarma, però acusa Sánchez de “frau de llei”
Casado anuncia que el PP s’absté en la pròrroga de l’estat d’alarma, però acusa Sánchez de “frau de llei”

El líder del PP, Pablo Casado, anuncia l’abstenció del seu partit en la votació per a prorrogar l’estat d’alarma més enllà del 10 de maig perquè, segons ha destacat, no el poden secundar. Es donen les condicions per a “no votar en contra”, ha dit.

En la seua intervenció en el debat sobre la pròrroga de l’estat de alarma que se celebra al Congrés, ha reclamat a Sánchez que “per una vegada complisca” i aquests quinze dies siguen els últims de l’estat d’alarma perquè “Espanya no pot viure en l’excepció constitucional il·limitadament”.

Casado ha retret Pedro Sánchez que no estiga dient la veritat sobre els mitjans legals per a gestionar la pandèmia i ha qualificat l’estat d’alarma de “frau de llei”. Assegura que hi ha alternatives aplicant la legislació ordinària per a la desescalada i ha dit al president de l’executiu espanyol que “si no és capaç de trobar en 15 dies un pla B ajustat a la legalitat i al respecte a la llibertat dels nostres compatriotes, no torne a demanar lleialtat a l’oposició”.

Vox vota en contra

Santiago Abascal (Vox) ha lamentat el suport de Ciutadans a la pròrroga del quart estat d’alarma i l’abstenció del PP anunciada finalment pel president, Pablo Casado. “Ho lamente. Amb aquest president i amb aquest vicepresident ni se salven vides ni se salven llocs de treball”, ha dit.

Abascal ha acabat la intervenció oferint la possibilitat d’un govern d’emergència nacional i ha apuntat que no descarta una moció de censura. També ha anunciat la convocatòria de manifestacions “legals i segures” a tot el país per a demanar la dimissió del govern de coalició del PSOE i Unides Podem que, per a ell, s’ha convertit en la rialla internacional per la gestió que ha fet de la crisi del coronavirus.

En Comú Podem, a favor d’una nova pròrroga

En nom d’Unides Podem, soci governamental del PSOE, ha parlat Jaume Asens, d’En Comú Podem. El diputat ha explicat que el seu partit està a favor de quinze dies més d’estat d’alarma perquè el govern espanyol “ha fet un esforç titànic en recursos humans i materials per a eixir d’aquesta crisi, a diferència de la crisi de 2008 quan es va preferir rescatar la banca en comptes de les famílies”. També ha aprofitat Asens per a demanar a l’executiu de Sánchez que escolte més els territoris i administracions més pròxims a la ciutadania.

ERC retrau a Sánchez que gestione la crisi com si tinguera majoria absoluta

Gabriel Rufián ha manifestat que Esquerra Republicana de Catalunya "no vota contra un estat d'alarma sinó contra la seua pròrroga [fent referència a Pedro Sánchez] del seu estat d'alarma perquè hi ha alternativa". "Hi ha alternativa a la recentralització, la militarització i la regressió de drets civils de la gestió d'aquesta crisi", ha argumentat. Ha qualificat d'irresponsable també el president del govern espanyol per "gestionar una crisi com aquesta com si es tinguera majoria absoluta".

Compromís votarà ‘sí’ entre acusacions al govern d'Espanya per negociar “poc i tard”

També Compromís donarà el seu ‘sí’. “Votarem a favor a pesar que aquest govern ha negociat poc i tard, ha recentralitzat molt i ha confiat poc en les comunitats. Que ha actuat com si tinguera majoria absoluta”, ha expressat Joan Baldoví. Així mateix ha rematat la intervenció en el Congrés amb la proposta que les empreses que tinguen la seu o filials en paradisos fiscals no puguen acollir-se a les ajudes aprovades per a combatre la pandèmia. També ha aprofitat el diputat valencià per a reivindicar l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana: “Que cap comunitat autònoma tinga un finançament per davall de la mitjana”.

JxCat votarà en contra, igual que en la tercera pròrroga, i després d'abstindre's dues vegades en les sol·licituds anteriors. Ha acusat Sánchez d'improvisar mesures per a gestionar la crisi i “ara ha improvisat suports” per a tirar avant aquesta nova pròrroga.

Íñigo Errejón anuncia que Més País vota que sí a la nova pròrroga a pesar de la irresponsabilitat que ha mostrat tant el govern presidit per Sánchez com el PP. Assegura que ho fa per donar suport a l'esforç nacional i garantir la salut dels espanyols. A més insta el govern a aprendre a negociar: “Hi havia una majoria que el va fer president i, per no cuidar-la, s'ha anat clavillant i ara vosté ha hagut de buscar el suport en aquells que votaren que no per a investir el govern de coalició”.

Arrimadas defensa el sí, però exigeix diàleg a Sánchez

“Per què no estar a l’altura de les circumstàncies i intentar negociar mesures que sabem que són bones per als autònoms i famílies en moments com aquest?” Així ha justificat Inés Arrimadas, líder de Ciutadans, el vot afirmatiu del seu partit a la pròrroga de l’estat d’alarma. Segons ha dit, aquest mecanisme ha sigut efectiu per a contindre el contagi. Tot i això, Arrimadas ha posat condicions al seu vot a favor: que el govern espanyol es prepare per a desvincular els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTI) i les ajudes a la declaració de l’estat d’alarma, que tinga un pla B i que cride a l’oposició cada setmana.

El Bloc Nacionalista Gallec (BNG), el Partit Nacionalista Basc (PNB), EH-Bildu, Unió del Poble Navarrés (UPN), el Partit Regionalista Càntabre, Nova Canàries i Terol Existeix també s’han mostrat a favor de que siga prorrogat l’estat d’alarma per als pròxims 15 dies. Coalició Canària canvia aquesta vegada el sentit del vot i passarà de l’abstenció al sí després de rebre aquest dimarts la telefonada del ministre de Transports, José Luis Ábalos. En contra ha anunciat que votaran la CUP i Fòrum Astúries.

També et pot interessar

stats