La Casa Blanca preveu entre 100.000 i 240.000 morts per coronavirus als Estats Units

Cuba tanca el trànsit aeri i deixa vora 900 turistes espanyols a l’illa, mentre que la Xina anuncia 130 nous casos asimptomàtics.

El president Donald Trump i el doctor Anthony Fauci, aquest dimarts a la Casa Blanca
El president Donald Trump i el doctor Anthony Fauci, aquest dimarts a la Casa Blanca / Tom Brenner (Reuters)

Les pròximes dues o tres setmanes seran “molt doloroses”, ha alertat el president Donald Trump. Les projeccions de la Casa Blanca alerten que el Covid-19 matarà entre 100.000 i 240.000 persones als Estats Units, on els contagis s’han disparat fins els vora 190.000. El país nord-americà, el més castigat, acumula quasi una quarta part dels vora 874.000 casos registrats en tot el món i la velocitat de propagació supera Itàlia i Espanya.

“Vull que tots els nordamericans estiguen preparats per als dies difícils que s’acosten”, ha manifestat el mandatari durant la roda de premsa diària sobre la Covid-19. En el millor dels casos, l’equip d’assessoria mèdica de la Casa Blanca augura una forqueta que situa entre 100.000 i 240.000 morts, tenint en compte les mesures de contenció que s’han implementat. Però la xifra podria arribar a estar entre 1,5 i 2,2 milions si res es fera per a combatre el virus.

Les morts han superat els últims dies les 4.000, la majoria a l’estat de Nova York. Itàlia, tot i això, pateix la major quantitat de decessos conseqüència del coronavirus, amb vora 12.400. Espanya es manté en la tercera posició, amb més de 100.000 contagis i 9.000 morts, després de superar la Xina el passat 30 de març.

Trump estudia el veto al Brasil

Durant la conferència de premsa, Trump també ha dit que estudia prohibir l’arribada de viatgers del Brasil, el major focus de coronavirus a Llatinoamèrica amb 5.717 casos confirmats i 201 morts. “Sí, estem certament estudiant un veto”, ha alertat Trump, en referència a una mesura que ja ha pres en les últimes setmanes amb la Xina i Europa per a evitar l’entrada del coronavirus pels aeroports.

El president brasiler, l’ultradretà Jair Bolsonaro, s’ha mostrat contrari al confinament i partidari de la tornada al treball i la reobertura de col·legis, alhora que va desafiar les recomanacions sanitàries en fer una passejada diumenge passat per Brasília. “Estem estudiant molts països. El Brasil, per a posar un exemple, no tenia problemes fins fa molt poc, i ara comença tindre’n”, ha contestat Trump.

130 nous casos asimptomàtics a la Xina

La Xina, país en què s’originà la pandèmia, ha anunciat que ha detectat 130 nous casos asimptomàtics d’infecció de coronavirus. És la primera vegada que informa sobre aquest tipus de persones, que són portadors del virus però no mostren cap símptoma de la malaltia.

Segons la Comissió Nacional de Salut, que va tardar diverses hores a publicar les dades d’aquest dimecres, dos d’aquest tipus de contagis han sigut confirmats en les últimes 24 hores, mentre que altres 302 van ser donats d’alta. Al país asiàtic romanen en observació mèdica 1.367 persones amb infecció asimptomàtica, la qual cosa suposa un descens de 174 respecte al dia anterior.

Últim vol directe entre Cuba i Espanya abans de tancar aeroports

L’últim vol entre Cuba i Espanya s’enlairarà aquest dimecres, poc abans que Cuba tancara el seu trànsit aeri, la qual cosa deixa centenars d’espanyols a l’illa sense oportunitat de tornar de manera directa. El govern cubà ha anunciat aquest dimarts la suspensió dels vols comercials i xàrter a l’illa i ha demanat la retirada d’embarcacions estrangeres en les seues aigües territorials per a detindre l’expansió del virus, que al seu país ha causat sis morts.

Les restants companyies espanyoles amb connexions regulars directes van deixar d’operar fa dies i no ho faran almenys fins a final d’abril, en el cas d’Evelop, i fins al maig en el d’Air Europa. A l’illa encara queden vora 900 espanyols amb visat de turista, segons afirmen les autoritats locals, els quals tenen l’opció de buscar seients en vols programats a terceres destinacions en les pròximes 48 hores, o bé esperar un temps indefinit que es normalitze la situació.

Els turistes no poden eixir dels hotels o cases de renda particulars fins a abandonar el país, que fins ara no ha decretat el confinament obligatori, però sí que ha tancat escoles i cancel·lat esdeveniments públics.

També et pot interessar

stats