“Cartes des de la quarantena”: presos escriuen a residències per a donar ànims durant la pandèmia

La iniciativa vol sensibilitzar sobre la situació dels reus, també confinats, i enviar suport als majors, els més castigats per la Covid-19.

Els presos escriuen missives i les envien a usuaris i usuàries de centres de majors
Els presos escriuen missives i les envien a usuaris i usuàries de centres de majors / Fundació Atenea

La Fundació Atenea ha posat en marxa una iniciativa anomenada “Cartes des de la quarantena”, que té com a protagonistes presos interns en diversos centres penitenciaris d’Espanya. Escriuen missives i les envien a usuaris i usuàries de centres de majors, els més castigats per la pandèmia de coronavirus.

Atenea treballa en diferents presons del territori espanyol, entre les quals hi ha la de Valdemoro, a Madrid, on va sorgir la idea, i també la de Castelló, que ha participat en la iniciativa. L’objectiu és sensibilitzar la societat de la situació dels interns i les internes dels centres penitenciaris, confinats, com ara ho està una gran part de la societat.

Els presos escriuen cartes de suport adreçades a la gent gran que està en les residències i al personal que els cuida, però també reben missatges d’ànim des d’aquests col·lectius o dels seus familiars. “Volem posar el nostre granet en aquesta situació”, relata un reu de la presó madrilenya de Valdemoro, mentre que un altre destaca que envia totes les setmanes una carta: “Crec que la gent de fora necessita aquest suport”. L’objectiu, en essència, enviar una xicoteta dosi d’optimisme: “Quan cridem, escrivim o gravem un vídeo per a totes aquelles persones que estan passant-ho malament intentem transmetre que no passa res. L’ésser humà s’habitua, té molta força i sobreviu a tot”, explica un pres.

A Valdemoro, un pres va demanar enviar la seua carta a la residència Santa Elena, de Torrent, a l’Horta, una de les més castigades per la pandèmia. Són missatges d’ànim que els geriàtrics reben “amb molta emoció i agraïment”, segons conta Patrícia, integrant de la Fundació Atenea.

La iniciativa es va posar en marxa el passat 16 de març i finalitzarà quan s’acabe la situació d’emergència. Per a participar-hi només cal enviar la carta a l’adreça Juntosprisionariadna@fundacionatenea.org. Fins ara s’han rebut 220 cartes i quatre dibuixos, i els interns en geriàtrics n’han enviat unes 150.

També et pot interessar

stats