Carrers deserts i incidències menors en el Cap d'Any del toc de queda

Les patrulles policials per a assegurar el compliment de les restriccions han sigut l'únic senyal de vida fora dels domicilis.

Un agent de la Policia Local de València en la mitjanit als afores de l'Estació del Nord de València
Un agent de la Policia Local de València en la mitjanit als afores de l'Estació del Nord de València / À Punt NTC

L'estrena de 2021 deixa arrere un Cap d'Any insòlit, de carrers buits i carreres d'última hora per a complir el toc de queda als municipis de la Comunitat Valenciana. Com en el conte de La Ventafocs, a la mitjanit acabava la màgia. I els vianants i els conductors entraven en el territori de possibles sancions per l'incompliment de les limitacions a la mobilitat. Després d'assistir quasi en solitari als espectacles pirotècnics que han posat fi al primer any de la pandèmia, la Policia Local reprenia la vigilància als carrers per a assegurar que es respectaven les restriccions i els horaris de tancament.

Un grapat d'identificacions, un accident aïllat i l'incendi en un domicili que ha causat una carcassa a València han sigut algunes de les escasses intervencions que han transcendit. La que solia ser la nit més llarga de l'any, ha sigut també una de les més tranquil·les. A les sis del matí, expirat el toc de queda, un mínim d'activitat humana ha tornat a omplir de vida els carrers.

El 112 ha atés 3.325 telefonades, la meitat que el Cap d'Amy 2020, i ha gestionat 1.160 incidents, la majoria d'índole sanitària. Les 664 inspeccions que la Policia Autonòmica ha fet en locals de restauració i oci de la Comunitat Valenciana deixen 22 multes i 44 expedients per incompliments en els aforaments, la distància de seguretat, l'obligació de l'ús de la mascareta i per infraccions de la llei d'espectacles. Els agents del cos autonòmic també han estés 23 actes en el conjunt del territori contra persones que no han respectat el toc de queda, huit més per tinença de drogues o armes i 63 advertències pel mal ús de la mascareta.

La fotografia completa necessita sumar les accions de la Policia Local en cada municipi. A València han denunciat 75 persones per incomplir el toc de queda i 20 per no portar la mascareta. S'han estés 15 expedients de sanció contra locals per la presumpta violació de la normativa sanitària i 20 actes per contaminació acústica en festes particulars.

La prohibició de les festes amb música als locals i les limitacions d'aforament va avançar al migdia algunes de les celebracions i reunions habituals de la mitjanit. Els dinars a les terrasses van apaivagar part de l'ansietat festera, com també les aplicacions informàtiques han calmat la necessitat de veure's, contactar i compartir que acompanya a aquesta nit.

Enguany el raïm s'ha menjat a casa i les campanades s'han sentit per televisió. Les llums de les llars a les façanes i les ombres de les famílies a l'interior han posat un poc color a un dels caps d'any més estranys i distòpics. El futur ha traslladat la ciutadania a les celebracions del passat, amb el nucli familiar com a companyia i els programes especials de les televisions com a entreteniment. “És millor això que morir-se”, com diria la xiqueta que acabaria fent-se viral després d'eixir als serveis informatius d'À Punt.

També et pot interessar

stats