Carles Pérez: "Estem més preparats però en el pitjor moment"

El cap d'Urgències de l'Hospital Lluís Alcanyís creu que al ritme actual d'ingressos la saturació podria arribar d'ací a 10 o 15 dies.

Carles Pérez: "Estem més preparats però en el pitjor moment"
Carles Pérez: "Estem més preparats però en el pitjor moment"

És més complicat quant al nombre de casos. Estem en el pitjor dels moments? probablement sí. Estem millor preparats, però estem pitjor", ha resumit Carles Pérez, cap d'Urgències de l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, davant les preguntes de Les notícies del matí. Pérez ha explicat que el centre de la Costera té actualment quatre plantes dedicades exclusivament als malalts Covid-19. Dels 225 llits que té, 100 malalts són Covid-19, 13 d'ells a l'UCI. I ha contat també que l'activitat quirúrgica està parada i desviada a assistir els afectats per la pandèmia, encara que no ha calgut desviar pacients a centres privats, de moment.

Preguntat per la situació anímica dels professionals sanitaris ha sigut molt contundent: "cansats, tristos i espantats". El responsable mèdic ha explicat que hi ha "un ascens vertiginós" del nombre de casos, que ha relacionat amb les festes de Nadal. El metge ha recordat que la possibilitat de saturació "està ahí" tenint en compte l'evolució del ritme de contagis. En diversos moments ha remarcat, però, que el sistema està preparat per a plantar cara a la situació encara que els professionals sanitaris també es fan malalts i hi ha problemes en les borses de treball per a fer substitucions. Pérez no té clar quan s'arribarà a la saturació dels hospitals, però ha estimat que al seu hospital, si continua el ritme de creixement dels ingressos actual, aquesta saturació podria produir-se d'ací a 10 o 15 dies.

El facultatiu també ha considerat prematur saber si les mesures marcades pel Consell en el funcionament dels hospitals per a fer front a la Covid-19 seran suficients, amb el desdoblament d'habitacions individuals o l'ajornament de proves no urgents. "Era necessari perquè s'han de derivar recursos on calen i ara mateix la patologia Covid se'ns menja als hospitals". Però ha deixat clar que les malalties urgents continuen atenent-se i així continuarà sent.

Prendre alguna mesura més estricta

El responsable d'Urgències considera que seria important prendre alguna mesura més estricta encara que considera que segurament no caldria arribar al confinament total del passat mes de març.

També et pot interessar

stats