La cara més cruel del virus es desplaça al continent americà

La qüestionada resposta a la pandèmia i l’afonament de l’economia compliquen la situació de països com els Estats Units, el Brasil i el Salvador.

Personal sanitari i de neteja de l’Hospital La Raza es manifesten per a exigir material adequat a Ciutat de Mèxic, el 27 d’abril de 2020
Personal sanitari i de neteja de l’Hospital La Raza es manifesten per a exigir material adequat a Ciutat de Mèxic, el 27 d’abril de 2020 / Jorge Núñez (Efe)

La qüestionada resposta a la pandèmia del coronavirus dels Estats Units, el Brasil o el Salvador, l’afonament de l’economia mexicana i la discriminació contra el personal sanitari en tot el continent compliquen encara més la situació a Amèrica, on els morts ja superen els 72.000 i els casos sumen més d’1.200.000.

Només al país nord-americà ja es registren més d’un milió de contagis i més de 62.000 morts, la qual cosa situa el país com el principal focus de la pandèmia al món, segons dades de la Universitat Johns Hopkins. Però aquestes dramàtiques dades no han impedit que el líder del país eludira tota culpa i, en plena pandèmia, buscara culpables més allà de les fronteres. Donald Trump ha congelat els fons de l’Organització Mundial de la Salut, en acusar l’organisme de “mala gestió” i d’“encobrir” l’expansió de la Covid-19 i, recentment, ha amenaçat d’imposar nous aranzels a les importacions de la Xina, país al qual culpa de la pandèmia.

Bolsonaro es nega a entregar els resultats de la prova de la Covid-19

El govern del Brasil acumula una polèmica darrere l’altra. L’última ha sigut la dels problemes del president Jair Bolsonaro amb la justícia, a qui li han donat 48 hores més perquè presente els tests que li van fer per la Covid-19. Se li ha imposat una sanció de 5.000 reals (uns 1.000 dòlars) per cada dia que no complisca amb aquesta resolució. Fins ara, l’equip de Bolsonaro només s’ha limitat a informar de la realització de diverses proves al mandatari que han donat negatiu, però no s’han fet públiques aquestes anàlisis.

En les últimes 24 hores s’han registrat 435 noves morts i el total ascendeix a 5.901. Els casos de contagis han sumat 7.218 casos més, la xifra més alta en una sola jornada fins ara, la qual cosa porta el total a 85.380. Però segons el portal Covid-19 Brasil, que congrega científics i estudiants de diverses universitats, la situació pot ser “molt pitjor” del que reflecteixen els balanços oficials, i calculen que la quantitat d’infeccions al país podria haver superat 1,2 milions.

El Salvador autoritza l’ús de “força letal”

El Salvador és blanc de crítiques per les seues mesures per a contindre la pandèmia, com ara l’orde d’amuntegar presos en cel·les sense un mínim de distància. Davant de l’escalada d’assassinats al carrer, el govern ha autoritzat l’ús de la “força letal” dels cossos de seguretat en defensa de les seues vides i dels ciutadans davant de l'alça dels homicidis.

El Congrés ha ampliat la vigència de l’estat d’emergència quinze dies més, entre reclams de l’oposició de major transparència sobre els fons utilitzats per a atendre la crisi sanitària al país, on s’han registrat 395 casos i set morts.

L’economia mexicana, en vigilància intensiva

Encara que el coronavirus va arribar a Mèxic a la fi de febrer, els efectes de la crisi global han sigut suficients per a arrossegar la feble economia del país a una caiguda de l’1,6% en el primer trimestre de 2020, la pitjor contracció dels últims onze anys. És el major descens des del 5,1% registrat en el primer trimestre de 2009, quan la crisi financera global va coincidir amb l’inici de la pandèmia de grip A.

El Regne Unit s’acosta a les altes xifres d’Itàlia i Espanya

En ampliar el mapa d’incidència del virus, a Europa, el Regne Unit manté una corba de contagis quasi vertical i s’acosta cada dia més a la línia dels 200.000 contagis, superada únicament pels Estats Units, Espanya i Itàlia. Aquests dos últims països, no obstant, han aconseguit estabilitzar els casos diaris d’infeccions. Continuen la llista, amb vora 170.000 persones contagiades França i Alemanya. I la Xina, regió on va sorgir el brot de la malaltia, mostra una corba plana i unes xifres que es mantenen des de fa dies en els vora 83.000, mentre que el Brasil, l’Iran, Rússia i Turquia ja han sobrepassat el país asiàtic. Les dades globals depassen ja els 3,2 milions de contagis, les 230.000 víctimes mortals i la xifra positiva de més d’un milió de persones recuperades.

També et pot interessar

stats