Cancel·len més d’un miler de vols pel rebrot de coronavirus a Pequín

A diferència d’Europa, la corba pandèmica es manté en ascens en països com els Estats Units i el Brasil.

Un viatger arriba aquest dimecres a l'aeroport internacional de la capital de Pequín
Un viatger arriba aquest dimecres a l'aeroport internacional de la capital de Pequín / Carlos Garcia Rawlins (Reuters)

Un total de 1.255 vols d’entrada i eixida a Pequín s'han cancel·lat després que el govern municipal augmentara l’alerta en un intent de frenar la propagació del rebrot de coronavirus detectat dijous passat en el mercat de Xinfadi, que deixa fins ara 137 casos confirmats.

El periòdic Global Times apunta que alguns dels pacients atesos han presentat símptomes atípics com ara malestar en les articulacions, una cosa que els metges consideren “estrany” a conseqüència del virus. Més de cent treballadors sanitaris de 19 hospitals han sigut enviats al cèntric hospital de Ditan, el principal dedicat ara a tractar als pacients que contrauen la malaltia.

La sotssecretària general del govern pequinés, Chen Bei, ha anunciat en l’última jornada que la ciutat passa del tercer al segon nivell d’emergència, amb el qual, entre altres mesures, les comunitats veïnals tornaran a comprovar la identitat i l’estat de salut dels residents i a prendre’ls la temperatura.

Aquest confinament parcial implica la suspensió de totes les classes presencials en educació primària, secundària i superior, i s’aconsella treballar des del domicili, mentre que les comunitats en àrees de risc “alt” quedaran segellades i no es permetrà que ningú n’isca. També tanquen els mercats subterranis, mentre que biblioteques, museus i parcs obriran durant un temps limitat i amb un aforament no superior al 30% de la seua capacitat. Se suspenen així mateix els vols interprovincials i queden prohibits els viatges en grup transprovincials, va anunciar Chen, qui va explicar que “la situació a Pequín continua sent greu”.

La tornada a la normalitat després que la ciutat baixara el nivell d'emergència a principis de juny ha quedat en suspens, i la prioritat de les autoritats és impedir que el virus s’estenga o que arribe a altres ciutats. Fins ara només ha transcendit que el patogen va ser detectat en una taula de tallar peix emprada per un venedor de salmó importat en el principal mercat de la ciutat, i alguns experts xinesos han afirmat que aquest rebrot del virus és probablement més infecciós que el detectat a Wuhan, on va començar a propagar-se la Covid-19.

Amèrica resisteix l’avanç incert de pandèmia

Amèrica seguia aquest dimarts reevaluant mesures per a resistir l'avanç incert de la pandèmia del coronavirus, que deixa ja prop de quatre milions de contagis i 205.000 morts en el continent, enmig de creixents alertes sobre una crisi històrica de fam i pobresa. Els Estats Units, el país més afectat del món, reporta 2,13 milions d'aquests casos i més de 116.000 morts, una xifra en ascens i que ha superat aquest dimecres el nombre de soldats nord-americans morts durant la Primera Guerra Mundial.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha informat que els casos globals de Covid-19 confirmats ronden els huit milions, mentre que la xifra de morts és de vora 440.000. El continent americà, amb quatre milions, és la zona amb més casos, seguida de l’Europa amb 2,5 milions, però la xifra d’infeccions diàries al primer se situa des de principis de mes entorn de les 70.000, mentre que al segon és de vora 20.000. Tot i això, la pandèmia que es va detectar a la ciutat xinesa de Wuhan ha registrat en les últimes 24 hores 139.500 casos, la qual cosa suposa un nou rècord en el còmput diari.

A diferència dels països europeus, que registren un nombre de morts més baix cada dia, la corba pandèmica es manté en ascens en nacions com els Estats Units o el Brasil, encara lluny del pic. Per això, el director del departament de malalties transmissibles de l’Organització Panamericana de la Salut, Marcos Espinal, ha advertit que, si no es continuen aplicant les mesures de contenció, l’epidèmia “pot durar molt més temps que a Europa”.

També et pot interessar

stats