Camí de la sisena pròrroga de l’estat d’alarma

El Consell de Ministres impulsa, per sisena vegada, aquesta ferramenta jurídica que li permet limitar la mobilitat.

El president del govern, Pedro Sánchez, seguit per alguns dels ministres, accedeix a l'hemicicle del Congrés en la sessió que va aprovar l'anterior pròrroga
El president del govern, Pedro Sánchez, seguit per alguns dels ministres, accedeix a l'hemicicle del Congrés en la sessió que va aprovar l'anterior pròrroga / Europa Press

El Consell de Ministres d’aquest dimarts aprovarà el text que remetrà al Congrés per a demanar la sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma. Una pròrroga que tot apunta que prosperarà, perquè Sánchez ha aconseguit l’abstenció d’Esquerra Republicana de Catalunya i el vot a favor del PNB, de manera que tindria prou vots per a allargar l’estat d’alarma fins al 21 de juny.

El text que consensue el Consell de Ministres es debatrà aquest dimecres a la cambra baixa. Aquest instrument jurídic que té damunt de la taula el govern permet restringir la mobilitat i tindrà una duració de 15 dies més. A més, l’executiu ha manifestat que serà l'última ocasió en què demanarà allargar aquesta situació.

Esquerra Republicana no obstaculitzarà la pròrroga de l’estat d’alarma, a canvi que el govern espanyol reprenga la taula de negociació amb el govern català i que la Generalitat de Catalunya tinga més autonomia per a gestionar la desescalada.

El marge de decisió en la desescalada també està darrere del vot del PNB a favor de la pròrroga de l’estat d’alarma. La formació basca ha negociat que serà el govern autonòmic el que gestionarà la desescalada des de la fase 3.

Ciutadans no aclareix el seu vot

Així mateix, el dirigent de Ciutadans i portaveu adjunt al Congrés, Edmundo Bal, ha assegurat que el seu grup decidirà el vot de la nova pròrroga en funció de les dades epidemiològiques que li explique el govern i la necessitat o no de mantindre aquest marc jurídic, independentment de la posició del PNB i ERC després de pactar amb l'executiu.

En canvi, qui sí que ha garantit el vot en contra de la sisena pròrroga és el PP. El vicesecretari de participació dels populars, Jaime de Olano, considera que "perpetuar aquest estat d’excepcionalitat no és útil” i serveix a Sánchez per a seguir governant per decret i continuar la política de pactes que, des del seu punt de vista, ha donat lloc al “govern Frankenstein”. Vox també ha manifestat la negativa a la darrera pròrroga de l'estat d'alarma.

També et pot interessar