Califòrnia decreta quarantena per a 40 milions de persones

Nova York s’enfronta a més de 4.152 contagis, mentre que l’estat de Washington pateix el major nombre de morts amb coronavirus.

El propietari d’un bar es veu obligat a tancar pel brot de coronavirus a Glendale, Califòrnia
El propietari d’un bar es veu obligat a tancar pel brot de coronavirus a Glendale, Califòrnia / Lucy Nicholson (Reuters)

Califòrnia ha decretat des d’aquest dijous una quarantena obligatòria per a les quasi 40 milions de persones que resideixen a l’estat. El governador, Gavin Newsom, ha ordenat el tancament de negocis no essencials amb l’objectiu de combatre la propagació del coronavirus.

L’orde arriba en un moment en què els casos confirmats per Covid-19 freguen el miler i els morts contagiats per aquest virus ja són 19. “És hora que tots reconeguem que necessitem fer més”, va dir el governador de la principal economia dels Estats Units.

La mesura obliga a estar-se a casa excepte en cas de necessitats “essencials”. En línia amb la resposta europea davant la malaltia, estaran obertes botigues d’alimentació, bancs, farmàcies, restaurants que envien menjar a domicili i gasolineres.

La decisió es va prendre després que el governador advertira el president Donald Trump que probablement més de la meitat dels californians seran contagiats pel virus en els pròxims mesos. Així, el governador va subratllar en una roda de premsa des de Sacramento que prefereix prendre decisions “dràstiques” a exposar l’estat a un contagi més greu.

“En aquest moment necessitem prendre decisions difícils”, va assegurar el governador. A més, va dir que és peremptori parlar amb franquesa i dir “la veritat” sobre la urgència de la situació. Califòrnia projecta que el 56% dels residents (25,5 milions) s’infectaran amb el nou coronavirus durant un període de huit setmanes, segons apuntava Newsom.

El polític demòcrata també ha sol·licitat al Congrés 1.000 milions en fons federals per a donar suport a la resposta mèdica de l’estat al nou coronavirus. També alerta que l’ajuda financera és crítica per a ventiladors i altres subministraments mèdics, desplegar hospitals mòbils i satisfer altres necessitats d’atenció sanitària. “La interrupció econòmica causada per aquesta crisi de salut pública tindrà efectes immediats i devastadors en tot el nostre país, incloses moltes famílies a Califòrnia”, va alertar.

Minuts abans de donar l'orde, l’alcalde de Los Angeles, Eric Garcetti, i els supervisors del comtat havien anunciat una mesura similar demanant el tancament de centres comercials, i negocis no essencials. “Necessitem ser dolorosament honestos aquesta nit”, va dir. Garcetti va ser rotund en assegurar que, si han pres aquesta decisió, és perquè és més segur estar a casa. “No és una petició. És una orde”, ha asseverat l’alcalde.

El miler de casos i els 19 morts per Covid-19 situen Califòrnia com el tercer pitjor estat del país, per darrere de Nova York i l’estat de Washington, territori que pateix el major nombre de víctimes mortals, amb 74 decessos (dels 1.376 contagis), seguit de Nova York amb 29 (4.152).

També et pot interessar

stats