“Cabrons” i “idiotes”: la campanya d'insults de Trump ataca els científics i periodistes

El president dels Estats Units exigeix que no es parle del coronavirus en el que resta de campanya electoral.

El president dels Estats Units, Donald Trumpo, durant l'acte electoral a Arizona
El president dels Estats Units, Donald Trumpo, durant l'acte electoral a Arizona / Carlos Barria (Reuters)

Els Estats Units lideren el rànquing mundial de contagis –més de huit milions acumulats, 56.000 diaris– i de defuncions –més de 200.000 morts– pel coronavirus. Però el seu president i candidat a la reelecció, Donald Trump, considera que no ha de ser un tema de campanya. El mandatari nord-americà ho ha fet públic a través d’un degoteig d’exabruptes, marca de la casa, en un acte electoral a Arizona.

Trump ha qualificat “d’idiota” el principal epidemiòleg del país, Anthony Fauci, i ha amenaçat d’acomiadar-lo, l’endemà que l’expert va comentar en una entrevista a la cadena de televisió CBS que no el va sorprendre “en absolut” que el mandatari contraguera la Covid-19 després d’un acte a la Casa Blanca amb desenes de persones sense mascareta. De fet la considera, segons va recordar Fauci, “una debilitat”.

Científics “idiotes”

Un equip de periodistes, que cobria la campanya de Trump, va captar la fúria del president contra Fauci, un expert independent que ha assessorat sis mandataris dels Estats Units durant els 36 anys que ha estat al front de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA. Són ofenses que Trump ha fet extensives a la comunitat científica.

“La gent està cansada de la Covid. La gent està cansada d’escoltar Fauci i tots aquests idiotes, aquests idiotes que no van encertar [segons el seu pronòstic]. Cada vegada que [Fauci] ix en televisió sempre hi ha una bomba, però seria una bomba encara major si l’acomiade”, va dir Trump.

Es va traslladar el president a un míting a Arizona, i ací va reorientar els insults a una altra de les seues dianes predilectes: els periodistes no afins.

Periodistes “cabrons idiotes”

Com a “cabrons idiotes” s’ha referit als informadors de la cadena de notícies CNN, a la qual acusa de sobredimensionar l’epidèmia de coronavirus per a dissuadir la ciutadania d’anar a votar el pròxim 3 de novembre.

“Poses la CNN i només cobreixen la pandèmia. Covid, Covid, pandèmia, Covid, Covid, Covid... Sabeu per què? Estan intentant evitar que la gent vaja a votar. La gent no s’ho creu, CNN. Sou uns cabrons idiotes”, ha afirmat. Les paraules de Trump han rebut l’aplaudiment a rabiar del centenar de simpatitzants que assistien a l’acte, molts d’ells sense mascareta.

Biden, “un criminal”

A preguntes dels periodistes Trump també ha afirmat que el candidat demòcrata Joe Biden és “un criminal i ho ha sigut durant molt de temps”. L'al·lusió, sense proves, forma part de l'estratègia per a generar sospites sobre el seu rival a les presidencials per la presumpta complicitat amb els interessos comercials del fill, Hunter Biden. L'atac al demòcrata l'ha donat una nova excusa per a tornar carregar contra els periodistes. “Saps qui és un criminal? –va insistir Trump– ho eres tu per no informar d’això [la situació de Biden]. Eres un criminal per no contar-ho”, va dir al periodista que li havia interpel·lat.

Arizona és la penúltima parada del president dels Estats Units abans del nou cara a cara amb Joe Biden. La cita serà el pròxima dijous a Nashville (Tenessee).

També et pot interessar

stats