Brussel·les preveu una recessió a Espanya del 9,4% i que l’atur pujarà al 18,9%

La Comissió Europea adverteix que la recuperació només serà parcial al 2021 i desigual entre sectors.

VÍDEO | Brussel·les preveu una recessió a Espanya del 9,4% i que l’atur pujarà al 18,9%

La Comissió Europea (CE) calcula que el producte interior brut (PIB) espanyol caurà enguany un 9,4% i que la taxa d’atur augmentarà de l’actual 14,1% fins al 18,9% com a conseqüència de la pandèmia de coronavirus i les mesures de confinament imposades per a frenar-la.

L’executiu comunitari projecta, a més, que el dèficit públic s’incrementarà al 2020 fins al 10,1% del PIB i que el deute públic escalarà fins al 115,6% del PIB, segons les previsions macroeconòmiques de primavera que ha publicat aquest dimecres.

Les previsions de Brussel·les van en la línia de les que va presentar el passat divendres l’executiu espanyol, que preveuen una caiguda de l’economia del 9,2% i que l’atur augmentarà fins al 19%. També apunta que el dèficit pujarà al 10,3% del PIB i el deute arribarà al màxim històric del 115,5% al 2020.

La Comissió Europea assenyala que les mesures de confinament i la suspensió de les activitats essencials tindran un impacte “sense precedents” en l’activitat econòmica que portarà a una contracció del PIB del 9,4% al 2020, comptant que l’activitat es reprendrà gradualment en el segon semestre. Preveu que l’economia espanyola rebotarà una vegada que s’alcen les restriccions, però adverteix que la recuperació només serà parcial al 2021 i desigual entre sectors.

Les manufactures es recuperaran més ràpid que els serveis, on les restriccions per al turisme o el comerç minorista duraran més, mentre que la indústria podria no arribar a normalitzar-se aquest any per la baixa demanda global i els problemes en les cadenes de subministrament, segons les previsions de Brussel·les.

L’executiu comunitari assenyala que l’aplicació de nombrosos expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), encara que mitigaran parcialment l’impacte de la Covid-19, no eviten una “ràpida caiguda de l’ocupació, en particular entre els treballadors temporals”. Adverteix que, encara que part aquesta ocupació es recuperarà quan es reprenga l’activitat, la recuperació del mercat laboral serà “més lenta”.

També et pot interessar

stats