Brussel·les estima que el PIB l'eurozona es contraurà entre un 5% i un 10% el 2020

La Comissió Europea presenta aquest dimarts les normes que permeten a la banca expandir el crèdit a llars i empreses.

Brussel·les estima que el PIB l'eurozona es contraurà entre un 5% i un 10% el 2020
Brussel·les estima que el PIB l'eurozona es contraurà entre un 5% i un 10% el 2020

La Comissió Europea estima que l'economia de l'eurozona es contraurà entre un 5% i un 10% el 2020 a conseqüència de les mesures de confinament adoptades per a detindre la propagació del coronavirus. Per això, defén una resposta “ambiciosa i ferma” que evite un increment de les divergències en el bloc, i en aquesta línia, aquest dimarts es presenten les normes que permeten a la banca expandir el crèdit a llars i empreses.

Així mateix, Brussel·les revisarà les previsions econòmiques el dijous 7 de maig, i aquestes aniran en línia amb l'últim càlcul del Fons Monetari Internacional (FMI), que preveu una caiguda del PIB de la zona euro del 7,5% per a enguany.

Des de la Comissió Europea adverteixen de la incertesa que encara envolta l'horitzó econòmic. De fet, asseguren que la contracció del PIB de l'eurozona dependrà en gran manera de la duració del confinament decretat i la recuperació posterior a mesura que s'alcen gradualment les restriccions a la llibertat de moviments.

No obstant això, asseguren que és inevitable una “profunda recessió” en l'eurozona que serà fins i tot pitjor que la de la crisi financera.

Pla de recuperació

D'altra banda, la Comissió Europea continua treballant en els detalls d'aquest fons de recuperació, que estarà vinculat al marc financer plurianual per al període 2021-2027. La intenció de Brussel·les és que aquest pla mobilitze al voltant d’1,5 bilions en inversions i que part d'aquesta xifra es financie a través de l'emissió de deute europeu.

També et pot interessar

stats