Els brots s'estenen almenys a onze autonomies: preocupen Aragó i Màlaga

En les últimes setmanes Sanitat ha detectat vora 40 focus, però només una desena presenten risc.

El director del Centre d’Atenció d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, aquest dijous
El director del Centre d’Atenció d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, aquest dijous / Mariscal (Efe)

El Ministeri de Sanitat ha detectat en les últimes setmanes prop de 40 brots de coronavirus a Espanya, encara que només una desena representen risc. Els dos que peocupen "de veritat" les autoritats sanitàries són dos: els que s'han originat a quatre comarques d'Aragó, que afecta ja 250 persones, i a un centre d'acollida de migrants a Màlaga, amb 89 infectats. De fet, només les autonomies d'Aragó i Andalusia aglutinen entre les dues 79 dels 157 casos diagnosticats per Sanitat aquest mateix dijous, vora el 52%.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries especificava en l'última compareixença pública que alguns dels 40 focus detectats durant la desescalada són antics, com ara els dels escorxadors de Lleida. Recents, ha precisat són "quatre o cinc", dels quals falta encara informació, com ara un focus a Cantàbria en fase preliminar que sembla estar associat a dos pisos d'un mateix bloc de veïns.

Per volum, l'atenció l'aclaparen els dos ubicats a les autonomies d'Aragó i Andalusia. El brot del primer cas, que ha obligat el govern regional a retrocedir les comarques de Baix Aragó-Casp, Baix Cinca, Cinca Mitjà i la Llitera a la fase dos de la desescalada, està vinculat a treballadors temporers de la recollida de la fruita. El 95% dels 250 casos identificats, la immensa majoria, estan asimptomàtics. Les autoritats expliquen que la situaicó està controlada i que s'han investigat els contactes de le sperosnes contagiades per a aïllar-los i així evitar la propagació de la Covid-19. També a Osca, deu treballadors i cinc residents del centre per a discapacitats Reina Sofia de Montsó han donat positiu, tots sense símptomes.

Andalusia registra huit brots de coronavirus en fase de control o de recerca, a les províncies de Màlaga, Granada, Cadis, Huelva i Almeria, amb un total de 156 casos confirmats. És el de Màlaga el que més centra l'atenció del Ministeri de Sanitat, en un centre d'acolliment en el qual s'han diagnosticat ja 89 positius. La delegació del govern espanyol assegura que, a més d'estar "controlat i identificat" el focus de contagi, "s'està fent un estudi de traçabilitat del personal afectat". El centre d'acolliment està "tancat i barrat" i custodiat per les forces de seguretat. Mig centenar de veïns de Lepe (Huelva), han hagut de ser aïllats per precaució després de registrar-se deu positius en les últimes hores associats a un cas importat. Segons fonts municipals, els contagis es van produir en una festa de benvinguda en honor d'aquesta persona arribada de l'estranger.

El risc ara està precisament en si amb l'obertura de les fronteres comencen a entrar més casos importats que no es detecten a temps. "En les pròximes setmanes haurem de tenir una cura molt particular amb tots els viatgers", ha alertat Simón, qui ha xifrat en 54 els casos importats en l'última setmana. Suposarien el 20% del total dels detectats.

Relacionat amb un d'aquests casos importats està el focus de Múrcia vinculat a tres ciutadans bolivians residents a la regió que van aterrar a Barajas el 3 de juny. Ha desencadenat un rebrot de 19 positius i 60 persones en quarantena en l'autonomia.

També a Extremadura mig centenar de persones, de les quals 24 han donat positiu per coronavirus, estan aïllades en sis habitatges de Navalmoral de la Mata (Càceres) com a mesura preventiva i de vigilància activa, en un brot que va originar-se arran d'una persona procedent d'Almeria, que està en parador desconegut i a qui les autoritats busquen.

A Galícia, les autoritats han elevat a onze el nombre de persones infectades pel coronavirus a la localitat de Xove (Lugo). La Conselleria de Sanitat gallega explica que es tracta d'un brot familiar i que altres 23 proves han donat negatiu.

A la Comunitat Valenciana, una empresa càrnia de Rafelbunyol (Horta) ha registrat també un brot amb set positius, de moment. L’alcalde, Fran López, ha assegurat que la situació està “perfectament controlada”. La Conselleria de Sanitat està fent PCR a les 456 persones que treballen a la sala d'especejament d'aus, l'espai en què desenvolupaven la feina les tres persones origen del brot. Fins ara, vora 350 proves PCR han resultat negatives i aquest divendres es realitzaran les 100 que falten.

A més dels llocs en què es treballa en condicions precàries, els entorns sociosanitaris i familiars són en els escenaris amb més perill d'increment dels contagis. Per a evitar nous rebrots, el Ministeri de Sanitat treballa amb les comunitats autònomes en un pla de preparació i resposta davant la segona onada de la Covid-19. És una proposta d'indicadors específics per a avaluar la transmissió de la malaltia i les capacitats de l'assistència sanitària i de salut pública, per assignar tres nivells de risc, baix, mitjà i alt. A més, el pla que es vol aprovar en les pròximes setmanes, també inclourà una reserva estratègica de materials i medicaments

També et pot interessar

stats